9 Φεβρουαρίου 2016

Ανακάλυψαν τον γενετικό «διακόπτη» ON /OFF της παχυσαρκίας

Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για την παχυσαρκία και τα βαθύτερα αίτια της, όμως, Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα γενετικό «διακόπτη» που θα μπορούσε να την “απενεργοποιήσει” εντελώς.


Η νέα μελέτη βασίζεται στην επιγενετική, δηλαδή, στον τρόπο που τα γονίδια στον οργανισμό μας αλλάζουν, με βάση τους χημικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, περισσότερο από ότι τροποποιείται ο ίδιος ο γενετικός κώδικας του βασικού μας DNA.

Όλοι γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο σύνολο των γονιδίων, αλλά κάποια από αυτά μπορεί να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν, να δώσουν έντονα το παρόν τους ή να παραμείνουν σε λανθάνουσα κατάσταση, μέσω των διεργασιών που συμβαίνουν στο εσωτερικό του οργανισμού (αυτός είναι κι ένας από τους λόγους, για τους οποίους πανομοιότυπα δίδυμα δεν είναι πάντα ολόιδια).

Είναι λοιπόν, μία από αυτές τις επιγενετικές ετικέτες που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες, η οποία και λειτουργεί σαν διακόπτης, με τον τρόπο που ενεργοποιείται ένας διακόπτης φωτός. "Όταν ενεργοποιείται αυτός ο διακόπτης, ισχύει εφ’όρου ζωής, και οδηγεί στην τελεσίδικη απόφαση του οργανισμού εάν τελικά το άτομο θα γίνει είτε λιπόσαρκο, είτε παχύσαρκο” υποστηρίζει ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης Andrew Pospisilik, από το Ινστιτούτο Max Planck Ανοσοβιολογίας και Επιγενετικής. "Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με ένα διακόπτη φωτός: ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση,On/Off, Λιπόσαρκος ή Παχύσαρκος».

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται Trim28 και βρέθηκε να επηρεάζει το βάρος μιας μεγάλης ομάδας ποντικών, οδήγησε την ομάδα να μελετήσει 13 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων ανθρώπων, οι οποίοι, ο ένας από αυτούς ήταν παχύσαρκος και ο άλλος αδύνατος. Σίγουρα φάνηκε ότι υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα των γονιδίων Trim28 στα δίδυμα που ήταν παχύσαρκα, συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν προβλήματα βάρους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει, ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του Trim28 και των γονιδίων που ελέγχουν το βάρος, έτσι ώστε οι ερευνητές κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η επιγενετική ετικέτα, που μπορεί πράγματι να ελέγξει την παχυσαρκία, με ένα δυαδικό τρόπο.


«Τα δεδομένα, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση γενετικών και επιγενετικών παραγόντων στην παχυσαρκία και άλλες ασθένειες, και αυτό επιδρά δραστικά στο πώς βλέπουμε πλέον την εξέλιξη», λέει ο Pospisilik και συμπληρώνει “Γνωρίζουμε πλέον ότι η επιγενετική πληροφορία μπορεί να περάσει μέσω των γενεών σε ζώα, αν και υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα - ιδιαίτερα σε ότι αφορά το πώς αυτή η γνώση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους ανθρώπους, ώστε να οδηγηθούμε προς το δρόμο των βελτιωμένων θεραπειών για τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία".

Το επόμενο βήμα είναι να εξακριβώσουν οι επιστήμονες, εάν η διατροφή, το άγχος, τα φάρμακα ή κάποιος άλλος εξωτερικός παράγοντας μπορεί να αναστρέψει αυτόν τον διακόπτη ή να τον απενεργοποιήσει. Η μελέτη της ομάδας έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Cell.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου