4 Φεβρουαρίου 2016

"Βέτο" Θεσμών σε 15ετία και αύξηση εργοδοτικών εισφορών

H απόδοση εθνικής σύνταξης με 15 χρόνια ελάχιστης ασφάλισης και αλλά και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ τις επικουρικής ασφάλισης, επικέντρωσε τα περισσότερα πυρά των Θεσμών, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα τα ανώτατα κλιμάκια τους με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, οι Θεσμοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε παλιότερα αιτήματά τους, στην ανάγκη η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να δίδεται σε όποιον έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15 όπως προτείνει η κυβέρνηση. Επίσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1 - 1,5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του capital.gr, οι Θεσμοί εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο ελαστικοί στο αν η εθνική σύνταξη θα δίδεται με εισοδηματική κριτήρια, όπως οι ίδιοι παγίως προτείνουν. Παράλληλα, εξέφρασαν την απορία για το αν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης θα είναι μόνιμη ή θα ισχύσει μόνο για τρία χρόνια, όπως είχε συζητήσει η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς πριν περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, εάν πέρναγε η πρόταση των Θεσμών, για εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και όχι με 15, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μείωση τουλάχιστον 25% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο των βασικών συντάξεων οι οποίες δίδονται με 15 χρόνια ασφάλισης (486 ευρώ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων από 2% έως 15% (μεσοσταθμικά 6,5%).

Σημειώνεται ότι οι ενστάσεις αυτές περιλαμβάνονται στη λίστα των αιτημάτων και των ερωτημάτων σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό που έδωσε σήμερα το πρωί το κλιμάκιο των Θεσμών στον κ. Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν το νέο ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε μόλις μιάμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο υπήρξε σήμερα μία ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Η διαπραγμάτευση αυτή έγινε στη βάση μίας λίστας με τα επιμέρους ζητήματα τα οποία θέτουν οι δανειστές σε σχέση με το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού (πχ εθνική σύνταξη, εισφορές κλπ). Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, τη λίστα είχε ζητήσει ο ίδιος και την έλαβε σήμερα νωρίς το πρωί και πως τέθηκαν στο τραπέζι άρθρο προς άρθρο. "Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα", είπε ο υπουργός, "τα μεγάλα είναι ανοιχτά".

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο και επίσης ότι θα προχωρήσει και ο διάλογος στο εσωτερικό της χώρας με στόχο παραπέρα αλλαγές.

O υπ. Εργασίας χαρακτήρισε "ρεαλιστικό" το ενδεχόμενο το νέο ασφαλιστικό θα ψηφιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα αλλά και πως η σημερινή διαπραγμάτευση προώθησε παραπέρα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε δε πως "δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων".

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου