22 Φεβρουαρίου 2016

Βαρουφάκης: Τι θα συμβούλευα σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα

Συνέντευξη στην ισπανική έκδοση της The Huffington Post έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη και απάντησε στις ερωτήσεις της HuffPost Greece.


Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα είναι μια προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου, «απλά δεν βγαίνει», κάτι που κατά τον ίδιο είναι γνωστό σε όλους τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

«Ο λόγος που παραιτήθηκα είναι πολύ ξεκάθαρος. Αρνήθηκα να υπογράψω μια συμφωνία που όλοι ήξεραν ότι δεν βγαίνει» λέει χαρακτηριστικά.

Εάν γυρίζατε τον χρόνο πίσω και βρισκόσασταν ξανά πίσω στο Eurogroup της Ρίγας, θα κάνατε κάτι διαφορετικό;

Όχι βέβαια. Εάν διαβάσετε τι είπα εκεί μέσα, δεν θα μπορούσα να το είχα θέσει διαφορετικά. Εύχομαι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και άλλα μέλη της Τρόικα να είχαν πει διαφορετικά πράγματα εκεί μέσα. Οπότε η ενδιαφέρουσα ερώτηση δεν θα ήταν εάν θα έλεγα εγώ κάτι διαφορετικό στην Ρίγα αλλά τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πριν το Eurogroup της Ρίγας στις 24ης Απριλίου για να εξασφαλίσουμε ότι θα είχαν κοπεί τα φτερά της Τρόικα και θα είχε αρχίσει να μας μιλά με ειλικρινείας για μια πραγματική μεταρρύθμιση της ελληνική οικονομίας για την οποία δεν ενδιαφερόμαστε.

Τι θα συμβουλεύατε τον κ. Τσίπρα στην παρούσα κατάσταση, με την ανοικτή αξιολόγηση και την προσφυγική κρίση;

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα. Για την προσφυγική κρίση νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Στις απαιτήσεις πολλών Ευρωπαίων ηγετών συμπεριλαμβάνονται από την μια πλευρά ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα του με την Συρία και να αφήσει τους πρόσφυγες πολέμου να έρθουν από το Χαλέπι και όλες αυτές τις περιοχές, και την ίδια στιγμή να απαιτούν από τον Τσίπρα να κλείσει η Ελλάδα τα σύνορα και να εμπλακεί το ΝΑΤΟ. Δεν έχω καταλάβει τι θα κάνει το ΝΑΤΟ εκτός από το να τους περισυλλέγει. Ελπίζω όχι να τους επιστρέφει εκεί από όπου ήρθαν. Αυτές οι απαιτήσεις δείχνουν ότι έχουμε ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα στην Ευρώπη. Χάνουμε την ακεραιότητά μας και την ψυχή μας. Ο Τσίπρας έχει την αλληλεγγύη μου σε αυτό. Και οι Έλληνες που υποφέρουν εδώ και χρόνια από την μεγάλη κρίση και ανοίγουν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους και τις καρδιές τους στους πρόσφυγες -όχι όλοι αλλά η μεγάλη πλειονότητα- πρέπει να επιβραβευτούν και όχι να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι υπόλογοι απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θέλει να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης -τα λεγόμενα hotspots.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι σαν να με ρωτάτε τι προτείνω στον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τετραγωνισμό του κύκλου. Δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί να προσποιούνται ότι γίνεται, όπως κάνουν από το 2010, αλλά δεν γίνεται. Ο λόγος που παραιτήθηκα είναι πολύ ξεκάθαρος. Αρνήθηκα να υπογράψω μια συμφωνία που όλοι ήξεραν ότι δεν βγαίνει. Πήραμε ένα νέο δάνειο με συνθήκες τέτοιες που καθιστούν αδύνατο να επιστρέψουμε και τα προηγούμενα και τα νέα δάνεια. Και η διαφωνία μου με τον πρωθυπουργό τότε ήταν πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Του είπα «αποδέχεσαι μια σειρά από μέτρα και μια σειρά στόχων που εάν τα εφαρμόσεις αυτά μέτρα δεν θα πιάσεις αυτούς τους στόχους. Και μετά θα σε κρίνουν και θα σε αξιολογήσουν στη βάση αυτών των στόχων που δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν κάνεις ότι σου λένε. Άρα δέχεσαι ένα ανέφικτο σχέδιο». Το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο για να αποτύχει. Κανείς δεν πίστευε σε αυτό. Η Κριστίν Λαγκάρντ το παραδέχτηκε στο τελευταίο Eurogroup που συμμετείχα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Άρα ποιό το νόημα να δίνεις περισσότερα δάνεια, εάν είναι μη βιώσιμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και ο Ντράγκι συμφωνεί με αυτά που μόλις είπα και με όσα πιστεύει το ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε ήταν σαφής και ρητός στις μεταξύ μας συζητήσεις ότι δεν το πιστεύει ούτε εκείνος.

Ο ίδιος ο Τσίπρας το περιέγραψε ως πραξικόπημα και ως ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα. Δεν έχω αμφιβολία ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι πολύ οξυδερκής και έξυπνη πολιτικός, που επίσης καταλαβαίνει. Οπότε σκεφτείτε το: όλη η Ευρώπη και το ΔΝΤ, όλοι οι ηγέτες ξέρουν ότι είναι ένα αποτυχημένο πρόγραμμα, ότι δεν θα δουλέψει, και όλοι τους είναι αφοσιωμένοι σε αυτό! Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει η Ευρώπη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου