11 Φεβρουαρίου 2016

Στον αέρα ο διαγωνισμός για το Κτηματολόγιο

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το εθνικό κτηματολόγιο καθώς ο διαγωνισμός «KTIMA-13» για τις 28 μελέτες που αφορούν στην κτηματογράφηση του 70% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας (42% της έκτασης) αναμένεται να ακυρωθεί.


Στα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για να προχωρήσει το Κτηματολόγιο εντός του χρονοδιαγράμματος είναι η επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού αλλά με περιορισμένο έργο κατά 20%

Αποτέλεσμα είναι να εγείρονται πλέον σοβαρά ερωτηματικά για το αν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση -η οποία αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση- έως το 2020.

Το έργο αυτό αφορούσε στην κτηματογράφηση 16 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, τα οποία ισοδυναμούν με έκταση 82 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηματολογίου συνεδρίαζε με θέμα την ακύρωση του διαγωνισμού. Ωστόσο τελικώς απόφαση δεν ελήφθη καθώς δόθηκε ολιγοήμερη παράταση εξαιτίας των αντιδράσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων και εκπροσώπων μελετητικών γραφείων, οι οποίοι και πραγματοποίησαν παρέμβαση.

Αποφασίστηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. να επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την ακύρωση και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και αφού θα έχει προηγηθεί αύριο συνάντηση των φορέων με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη.

Στα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο-μαμούθ εντός του χρονοδιαγράμματος έως το 2020 είναι η επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού αλλά με περιορισμένο έργο κατά 20%. Αυτό θα επιτευχθεί αφενός με την υποχρέωση των ιδιοκτητών να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά πιθανότατα μέσω του TAXIS αλλά και με τη μείωση του αριθμού των μελετών από τις 28 του τρέχοντος διαγωνισμού σε 17 ή 18 και με στόχο να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προϋπολογισμού 572 εκατομμυρίων ευρώ για 28 μελέτες που αφορούν σε ισάριθμους νομούς, είχε προκηρυχθεί το 2013 αλλά η διαδικασία «πάγωσε» από τον Δεκέμβριο του 2014 ύστερα από καταγγελίες για προσυνεννοημένες εκπτώσεις και πιθανή δημιουργία καρτέλ σε ορισμένες μελέτες αλλά και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Καταγγελίες
Συγκεκριμένα υπήρξαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εκπτώσεις ήταν προσυμφωνημένες ώστε να παίρνουν όλα τα γραφεία μέρος της πίτας των 572 εκατ. ευρώ, ενώ είχε γίνει καταγγελία και από την ισπανική εταιρεία Tragsatec προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών.

Για «αιφνιδιασμό όλων των φορέων της αγοράς με αποφάσεις χωρίς προειδοποίηση και χωρίς διάλογο» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ, το οποίο είχε ζητήσει να μη ληφθεί καμία απόφαση από τη διοίκηση του Κτηματολογίου και τον υπουργό Περιβάλλοντος χωρίς να προηγηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου προκειμένου να ενημερωθούν επισήμως για τους λόγους ακύρωσης του διαγωνισμού.

Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου