25 Ιανουαρίου 2016

Αυτές είναι οι λύσεις της κυβέρνησης για νέους και ελεύθερους επαγγελματίες

Βελτιωτικές παρεμβάσεις υπέρ των νέων ηλικιακά επαγγελματιών και των πιο αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εργασίας με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι με στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον επικεφαλής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βαγγέλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο.

Η συνάντηση η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έγινε με τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί τα νέα βελτιωτικά μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό υπέρ των νέων και μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει νέους και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε «τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση» και ζήτησε από τους φορείς «να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, «η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο».

Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στασινός: Περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση

Συγκεκριμένα πράγματα περιμένουν από την κυβέρνηση ώστε να τη βοηθήσουν στο έργο της υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός εξερχόμενος από τη δίωρη σχεδόν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε ο κ. Στασινός, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μπει ένα πλαφόν στις εισφορές ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες αλλά και να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δήλωσε κάτι συγκεκριμένο και τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τις προτάσεις του κλάδου.

Αλεξανδρής: Ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις μας

«Ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις μας», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ο επικεφαλής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βαγγέλης Αλεξανδρής.

«Εξηγήσαμε με πίνακες και με συγκεκριμένα παραδείγματα στον πρωθυπουργό πως το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι πλήρως αναξιόπιστο και μη βιώσιμο», υπογράμμισε διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ήταν παραστατικά και απολύτως κατανοητά.

«Παρών» στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Βλασταράκος: Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξαναδεί το Ασφαλιστικό

Από τη μεριά του, ο κ. Βλασταράκος εξερχόμενος της συνάντησης, είπε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να ξαναδεί το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, είχε σύσκεψη, όπως κάθε Δευτέρα, με στενούς του συνεργάτες. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το Ασφαλιστικό αλλά και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου