26 Ιανουαρίου 2016

Πρόταση-σοκ στους Financial Times: Να κρατήσει η Αθήνα τους μετανάστες και η Γερμανία να της διαγράψει χρέος

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες, προτείνει στο σημερινό φύλλο των Financial Times ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman.


Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά. Ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει τη σημερινή κατάσταση με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν κατά το χθεσινό συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.

«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» αναφέρει ακόμα ο Gideon Rachman.

Στο άρθρο του περιγράφει ακόμα και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το... πρότυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.«Πολλοί εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες», καταλήγει ο Rachman.

Όσο για τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, θα φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά υπό τη διαχείριση της Ε.Ε., με σκοπό να επιστρέψουν στον τόπο προέλευσής τους. Η εφημερίδα αναγνωρίζει πως στο πρώτο άκουσμα «παγώνει» κανείς απέναντι στην ιδέα αποθήκευσης των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά το χρέος θα μπορούσε πράγματι να είναι το κλειδί στο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου