25 Ιανουαρίου 2016

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 80-66

Ο Ολυμπιακός ήταν το απόλυτο αφεντικό του ντέρμπι στο ΣΕΦ, έφτασε ακόμα και στο +30 και τελικά νίκησε 80-66 υπερκαλύπτοντας τη διαφορά της ήττας στο ΟΑΚΑ. Στα χέρια του, πλέον, το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Σπανούλης και Χάκετ "σκότωσαν" τους "πράσινους".


Έτσι κρίθηκε

Από τη στιγμή που ο Βασίλης Σπανούλης ήταν... καλά, καλά ήταν και ο όλος ο Ολυμπιακός. Οι δικοί του πέντε σερί πόντοι, από 2/2 σουτ, έγιναν πυξίδα, έδειξαν στους υπόλοιπους την κατεύθυνση που θ' ακολουθηθεί και έφεραν το 9-4. Από τότε και έως την ανάπαυλα οι πρωταθλητές είχαν κυριαρχικό ρόλο στο παρκέ. Οι "πράσινοι", κυρίως δε ο Καλάθης, άρχισαν με πολύ άσχημα ποσοστά (2/10 εντός πεδιάς) και το "ερυθρόλευκο" κύμα παρέσυρε σαν καρυδότσουφλο την ομάδα του Τζόρτζεβιτς.

Το 16-6 έγινε 25-8 με τον Σπανούλη διψήφιο (10 πόντοι με 4/7 σουτ) και κατόπιν 34-11 χωρίς ο Παναθηναϊκός να μπορεί είτε ν' ακολουθήσει είτε ν' αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Σέρβος κόουτς δοκίμασε κάθε πιθανό σχήμα, παίζοντας πολύ με τρεις κοντούς, αλλά πλην του Ραντούλιτσα ουδείς έδινε σκορ.

Ο Καλάθης βρήκε στόχο για πρώτη φορά μετά το 15' και αφού έχασε οκτώ σουτ, την ίδια στιγμή που οι γηπεδούχοι είχαν το εξαιρετικό -για τα στάνταρ τους- 60% (6/10) από τα 6μ75. Ένα 60% που έφερε το αστρονομικό 49-19, σ' ένα διάστημα που ο Σφαιρόπουλος έπαιρνε πολλά στις δυο πλευρές ακόμη κι από τον Μιλουτίνοφ, τον Όντομ και τον Αθηναίου!

Τα δύο σερί τρίποντα μετά από 0/8 έφεραν το "τριφύλλι" στο -24 (53-29) του 20' και αποτέλεσαν αποκούμπι για την προσπάθεια ανατροπής.

Όσο τρίποντα οι "πράσινοι" δεν είχαν πετύχει στα πρώτα 19 λεπτά σημείωσαν στα 3,5 λεπτά της τρίτης περιόδους. Ο Διαμαντίδης και ο Φώτσης διαδοχικά σάλπισαν για την αντεπίθεση του Παναθηναϊκου, ο οποίος με το ευέλικτο σχήμα των δύο 4αριών (με Γκιστ στο 5), έφτασε σταδιακά στο -14 (55-40), στο -12 (59-47, 26') και στο -9 (63-54) εγκλωβίζοντας τον Ολυμπιακό σ' ένα παιχνίδι αργών επιλογών με λάθη ή εκτελέσεις στο φινάλε των επιθέσεων.

Το μεγάλο σουτ του Παπαπέτρου στο φινάλε της τρίτης περιόδου φρέναρε το "τριφύλλι" και έκανε τους Πειραιώτες να νιώσουν ξανά ότι έχουν τον έλεγχο. Σε συνδυασμό δε με το καλάθι του Χάκετ πήγαν στο 68-54 και με όπλο τις άμυνες του Μιλουτίνοφ στον Ραντούλιτσα διατηρήθηκαν σε απόσταση που τους έκανε να νιώθουν ασφάλεια.

Ακόμη κι όταν ο Φελντέιν, με πέντε δικούς του, έκανε το 68-59, ο Ολυμπιακός βρήκε στα μακρινά σουτ του Χάκετ, το ένα ελεύθερο το άλλο υπό πίεση, τον τρόπο να ξεμακρύνει και να μην απειληθεί. Ο Τζόρτζεβιτς άργησε ν' αλλάξει τον Ραντούλιτσα και η μάχη χάθηκε.

Τα δεκάλεπτα: 27-9, 53-29, 66-54, 80-66.

Ολυμπιακός: Χάντερ 7, Σπανούλης 17 (3), Στρόμπερι 14 (2), Πρίντεζης 5, Μάντζαρης 4, Τζόνσον-Όντομ 2, Παπαπέτρου 3 (1), Μιλουτίνοφ 6, Αγραβάνης, Χάκετ 16 (3), Αθηναίου 6 (2).

Παναθηναϊκός: Γιάνκοβιτς, Φελντέιν 16 (2), Γκιστ 10, Καλάθης 3, Κούζμιτς 3, Πάβλοβιτς 3, Μποχωρίδης, Φώτσης 9 (3), Ραντούλιτσα 12, Παππάς 2, Διαμαντίδης 8 (2).

Ο άνθρωπος του αγώνα

Ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε το δρόμο, αλλά ο Ντάνιελ Χάκετ έκανε σίγουρα το καλύτερο παιχνίδι του από την ημέρα που αγκυροβόλησε στον Πειραιά. Ήρθε από τον πάγκο και δεν δίστασε ν' αναλάβει τις ευθύνες που όφειλε βάσει ρόλου και παραστάσεων να επωμιστεί. Έβαλε δε τα δύο μεγάλα σουτ που αποτέλεσαν εμπόδιο στην ολοκληρωτική ανατροπή του Παναθηναϊκού, έχοντας συνολικά 16 πόντους.

Το φύλλο αγώνα

Πρώτος και καλύτερος (αυτήν την περίοδο) ο Ολυμπιακός, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον Παναθηναϊκού. Το +30 έγινε κάποια στιγμή +9, δείγμα του ότι από τους δύο ανταγωνιστικές για τον τίτλο λείπουν πράγματα, ωστόσο η ομάδα του Σφαιρόπουλου απέδειξε ότι είναι πιο ισορροπημένο σύνολο. Το ποσοστό στα τρίποντα θα είναι πάντα ένας παράγοντας που θα καθορίζει τα αποτελέσματα σε αυτά τα ματς, ιδίως όσο δεν βρίσκονται πολλοί διαφορετικοί τρόποι επίθεσης απέναντι στις κλειστές άμυνες που εφαρμόζουν αμφότεροι οι κόουτς μέχρι τώρα. Ο Ολυμπιακός, με Σπανούλη, Στρόμπερι και Χάκετ να κάνουν τη διαφορά, ήταν κυρίαρχος στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, μόνο όταν έπαιξε χωρίς σέντερ μπόρεσε να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός και αυτό είναι μήνυμα ότι δεν είναι η περιφέρεια το πρόβλημα αλλά η φροντ λάιν.

Το στατιστικό του αγώνα


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου