29 Ιανουαρίου 2016

Απόβαση επενδυτών στην Αθήνα. Ζητούν διασφαλίσεις, προσφέρουν στήριξη

Κρίσιμες συναντήσεις με την Κυβέρνηση προβλέπει το σημερινό πρόγραμμα του επενδυτικού κονβόι που κατέλυσε στην Αθήνα. Ελέγχουν τεράστιο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.


Μερικοί από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική οικονομία βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα. Το ιδιότυπο αυτό roadshow λαμβάνει χώρα σε μια από τις κρίσιμες περιόδους διαπραγμάτευσης για την χώρα και είναι περισσότερο από προφανές ότι επιθυμούν να έχουν μια εκ του σύνεγγυς επιτήρηση των επενδύσεών τους, δεδομένου ότι ήδη έχουν καταγράψει τεράστιες απώλειες ιδίως στον τραπεζικό τομέα.

Όπως ήταν ήδη γνωστό, στην Αθήνα βρίσκονται ο Prem Watsa της Fairfax, ο  John Paulson της φερώνυμης επενδυτικής εταιρείας και ο St. Johnson, υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας του μεγιστάνα Wilbur Ross. Μαζί τους, στην αποστολή, ήρθαν μερικά ακόμη μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας μεταξύ των οποίων στελέχη της Capital, της Brookfield και της Fidelity.

Χθες οι επενδυτές συναντήθηκαν με στελέχη των εταιρειών που ελέγχουν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Eurobank, η Eurolife, η Grivalia, η Τρ. Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΕΥΔΑΠ, η Prakitker Hellas και η Μυτηλιναίος.

Σήμερα όμως είναι η σημαντική ημέρα καθώς οι επενδυτές έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με στελέχη της Κυβέρνησης και άλλους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες. Προφανώς θα συναντήσουν τον Πρωθυπουργό αλλά και το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, όπως και τον Γ. Στουρνάρα. Επίσης έχουν ζητήσει να δουν τον Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των επενδυτών, στόχος είναι να λάβουν διασφαλίσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και για την σταθερότητα του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα προσφέρουν στήριξη στην Ελληνική Οικονομία, σε μια δύσκολη -ομολογουμένως- περίοδο.

Το αποτέλεσμα των σημερινών επαφών θα καθορίσει τις όποιες αλλαγές στην επενδυτική τους στρατηγική και για το λόγο αυτό, αποδίδεται μεγάλη σημασία από την Κυβέρνηση. Το μέγεθος και η επιρροή που έχουν οι συγκεκριμένοι επενδυτές στις διεθνείς αγορές είναι αδιαμφισβήτητο και το “σήμα” που θα δώσουν θα κρίνει πολλά για την μετέπειτα πορεία της χώρας.

Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων προκειμένου να αποκτήσουν ιδία άποψη για την κατάσταση και να προσαρμόσουν ανάλογα τη στρατηγική τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι επενδυτές επισκέπτονται τη χώρα μας και κάποιο εξ’ αυτών έχουν ξανασυναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Στο παρελθόν διαβεβαίωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας, κάτι που απέδειξαν έμπρακτα συμμετέχοντας στις πρόσφατες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των ελληνικών Τραπεζών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου