29 Νοεμβρίου 2015

Το φιάσκο των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού προκάλεσε χαοτική κατάσταση στη Συγγρού - Big Bang στη ΝΔ

Κάτι σαν το φαινόμενο της πεταλούδας ενεργοποίησε την περασμένη Κυριακή το φιάσκο της ΝΔ. Δεν ήταν μόνο η ενέργεια τύπου Big Bang που απελευθέρωσε σε όλες τις πτέρυγες και τις παραδοσιακές ομάδες της ΝΔ. Λίγο έλειψε να εκτροχιάσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που περίπου είχε προαναγγείλει με τη συνέντευξή του στο «Εθνος» ο Αλέξης Τσίπρας, υπολογίζοντας προφανώς ότι θα είχε απέναντί του στο τραπέζι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ παραμένουν σε θέσεις μάχης

Η «λεπτομέρεια» έχει τη σημασία της. Οχι μόνο επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Μεϊμαράκη έναντι των συνυποψηφίων του. Αλλά και επειδή οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ βλέπουν πίσω από τη στήριξη τόσο του Μαξίμου όσο και του Κώστα Καραμανλή και των καραμανλικών στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, την επαναφορά του σχήματος που θέλει τον Τσίπρα να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους καραμανλικούς, ώστε να υπάρχει συνεννόηση και η κυβέρνηση να επιβιώσει χωρίς τριγμούς από τις δύσκολες ψηφοφορίες που έχει μπροστά της.

Οι κακές γλώσσες στη Συγγρού μάλιστα δεν θεωρούν σύμπτωση το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης εμφανιζόταν πρώτος με διαφορά στις εσωκομματικές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από εταιρείες που συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπολιτευτική τακτική διχάζει τη ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες ούτε οι μομφές, όπως του Αδωνη Γεωργιάδη προς τον Μεϊμαράκη ότι κακώς έβαλε πλάτη ψηφίζοντας το τρίτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς να ρωτήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τυχαία δεν είναι ούτε τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ένας από τους λόγους που ο Μεϊμαράκης παραιτήθηκε από την προεδρία της ΝΔ ήταν για να μην εμφανιστεί στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών και τον μέμφονται οι αντίπαλοί του ότι στηρίζει τον Τσίπρα.

Το ερώτημα μοιάζει υπαρξιακό για τη ΝΔ. Γύρω από αυτό συσπειρώνονται και αναδιατάσσονται όλες οι παραδοσιακές πτέρυγες και ομάδες. Η εικόνα μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής θυμίζει λίγο τη χαοτική εικόνα της ΝΔ αμέσως μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία. Αν η κατάσταση δεν ήταν ελεγχόμενη τότε - ο Καραμανλής είχε διαμηνύσει στον Απόστολο Τζιτζικώστα να μην καταθέσει υποψηφιότητα, αλλά η προτροπή αγνοήθηκε - μοιάζει ακόμα πιο ανεξέλεγκτη τώρα: οι προεστοί του κόμματος κινδυνεύουν να γίνουν περιθωριακοί.
Κάποιοι θεωρούν την παραίτηση Μεϊμαράκη και την υπαναχώρηση πολλών βουλευτών ή την αμηχανία τους για τη στήριξη που του είχαν παράσχει ως υποχώρηση του καραμανλικού στρατοπέδου στο εσωκομματικό στερέωμα.

Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ούτε ο Καραμανλής είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη και φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω. Οσο για την πρόταση Βορίδη να παραιτηθεί ο Τσίπρας και να σχηματιστεί κυβέρνηση με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρώην υπουργός δεν βρισκόταν σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό.

O Σαμαράς, ο οποίος παρενέβη ζητώντας «σοβαρότητα και ενότητα», επιχειρεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις από τους υποψηφίους και μιλάει με όλους (πλην του Μεϊμαράκη). Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε επαφή και μιλάει συχνά στο τηλέφωνο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κομματικές πηγές μάλιστα επιμένουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε και συνάντησή του στα βόρεια προάστια με τον Κυριάκο, η πληροφορία όμως δεν επιβεβαιώνεται από τους ενδιαφερομένους.

Τα σενάρια είναι πολλά και οι σεναριογράφοι ακόμα περισσότεροι. Στο πιο προωθημένο από αυτά, κάποιοι στη ΝΔ δεν αποκλείουν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ο Μεϊμαράκης και να στηρίξει τον Μητσοτάκη μαζί με τον Σαμαρά! Το σενάριο αυτό θέλει στο τέλος τον Καραμανλή να στηρίζει τον Τζιτζικώστα!

Η ζωή θα δείξει. Αλλά στο ενδιάμεσο όλα δείχνουν ότι το διαδικαστικό θα εξακολουθήσει να είναι βασικό θέμα της ΝΔ. Εξαρχής υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να είναι. Ωστόσο, όποιος καταφέρει να ελέγξει το μέγεθος του εκλεκτορικού σώματος, θα καταφέρει να ελέγξει και το αποτέλεσμα. Και βέβαια, η ΝΔ του 2009 δεν είναι η ΝΔ του 2015.

Οπως το έθετε πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, «από την αρχή οι υποψήφιοι συμπεριφέρθηκαν σαν μέλη της Παγκρητίου Ενώσεως που ενδιαφέρονται κυρίως για το καταστατικό και δεν συμπεριφέρονται πολιτικά».

Ισως γι' αυτό ένα από τα σενάρια που επιμένει να επανέρχεται είναι η ακύρωση της διαδικασίας και η ιδέα σύγκλησης έκτακτου Συνεδρίου. Αν γίνει αυτό, η νεότερη γενιά διαμηνύει ότι θα σημάνει την οριστική διάλυση της ΝΔ. Οπως το έθεσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, «κάποιοι, ανάλογα με την ηλικία που έχουν, θεωρούν ότι η ΝΔ είναι φέουδό τους. Εγώ είμαι εδώ και μιλάω, άλλος έχει διαδρομές σε λαγούμια όλο αυτό το διάστημα, να μη δουλευόμαστε. Βλέπω έναν ηλικιακό ρατσισμό. Πειράζει επειδή είμαστε νέοι;».

Οι κάλπες θα αποφανθούν. Μένει να φανεί αν η ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς διπλοψηφίες ισοδυναμεί με mission impossible για τη ΝΔ. Το στρατόπεδο Μεϊμαράκη εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε το φιάσκο σε δάκτυλο Σαμαρά, σπεύδοντας να μιλήσει για τις σχέσεις της Infosolution με το Μέγαρο Μαξίμου επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης το απέδωσε σε διοικητική ανικανότητα, έδωσε όμως στη δημοσιότητα επιστολή που είχε απευθύνει προς τον Μεϊμαράκη, στην οποία τον προειδοποιούσε για τους όρους με τους οποίους η εταιρεία ανέλαβε το εγχείρημα. Οι αντίπαλοι του Μεϊμαράκη, από την άλλη, υποψιάζονται ότι πίσω από το φιάσκο μπορεί να βρίσκεται και ο παραιτηθείς πλέον πρόεδρος της ΝΔ.

Η εταιρεία, πάντως, όχι μόνο είχε διαβεβαιώσει στη σχετική πρόβα ότι ήταν έτοιμη για τη διαδικασία, αλλά την Τετάρτη προ της ψηφοφορίας είχε δεσμευθεί στα μέλη της ΚΕΦΕ - ενώπιον και των εκπροσώπων των τεσσάρων - ότι σε περίπτωση που το σύστημα έπεφτε, μπορούσε να το υποστηρίξει με δίκτυο 4G, 3G ή με GPRS. Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου η ΚΕΦΕ ενημερώθηκε από την εταιρεία ότι υπήρχε πρόβλημα.

Τα μέλη της ΚΕΦΕ έμειναν στη Συγγρού μέχρι τις 5.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι το σύστημα θα ανέβαινε κανονικά στις 7.15 το πρωί. Οταν αντελήφθησαν ότι το σύστημα δε θα ήταν έτοιμο ούτε στις 10.00, η διαδικασία ακυρώθηκε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο μόνος που δεν κατηγόρησε για το φιάσκο τον γραμματέα της ΝΔ Παπαμιμίκο, παρά τις τεταμένες σχέσεις τους, ήταν ο Μεϊμαράκης. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γιάννη Πλακιωτάκη που απέδιδε το φιάσκο σε «τεχνικό πρόβλημα».

Και όχι τυχαία. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, το μεσημέρι της Κυριακής στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ τηλεφώνησε στον γραμματέα για να του διαμηνύσει ότι «ξέρουμε πως δεν είσαι μέρος του σχεδίου». Οι επαφές συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της Κυριακής: Παπαμιμίκος, Πλακιωτάκης και ο στενός συνεργάτης του Μεϊμαράκη Θόδωρος Αμπατζόγλου συναντήθηκαν στη Συγγρού και αποφάσισαν ότι η διαδικασία εκλογής θα προχωρήσει άμεσα.

Και ενώ στη Συγγρού οι επαφές της ΚΕΦΕ με εταιρείες συνεχίζονταν και χθες, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στο τραπέζι τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες και η πρόταση της χειρόγραφης ψήφου. Πίσω από αυτήν οι πιο υποψιασμένοι βλέπουν την προσπάθεια επαναφοράς της ιδέας προεγγραφών των ψηφοφόρων. Κάτι τέτοιο επί της ουσίας θα περιόριζε το εκλογικό σώμα σε όσους προλάβουν να δηλώσουν μερικές ημέρες πριν ότι θα εμφανιστούν στην κάλπη. Και φυσικά θα ευνοούσε τους υποψηφίους που εξαρχής επιδίωκαν ένα πιο στενό και, άρα, πιο κομματικό εκλεκτορικό σώμα.


Πελώνη Αριστοτελία

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου