30 Νοεμβρίου 2015

Στο 7,4% έφθασε η ανάπτυξη στην Ινδία

Χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της βιομηχανικής δραστηριότητας.


Με ετήσιο ρυθμό 7,4% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 7%.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποδίδεται στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης και στην ενίσχυση της βιομηχανικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Όπως σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές, η ινδική οικονομία επωφελήθηκε από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και ειδικότερα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και του χρυσού - η Ινδία είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα χρυσού στον κόσμο για λόγους που συνδέονται με τις οικογενειακές παραδόσεις και έθιμα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ινδικές αρχές επιβεβαίωσαν το ότι η οικονομία της Ινδίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του πλανήτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας έχει υποχωρήσει, ως γνωστόν, στο 6,9%.



Παρά τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξής της πάντως (για τα δυτικά δεδομένα), η οικονομία της Ινδίας δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να δημιουργεί επαρκείς θέσεις εργασίας για το ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό της (έχει φθάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια ανταγωνιζόμενη πλέον την Κίνα).

Σε ανάλυσή της που δημοσίευσε τη Δευτέρα το BBC, η Γιογκίτα Λιμάγιε θεωρεί ότι εκείνο που αναζητεί απελπισμένα η ινδική οικονομία είναι ξένες επενδύσεις. Διότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για λόγους κυρίως φορολογικούς - το φορολογικό σύστημά της είναι δαιδαλώδες και δυσκίνητο, γι' αυτό και «τρομοκρατεί» τις ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου