21 Οκτωβρίου 2016

Δείτε ποια χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα

Στην Ελλάδα, παρά τη ψηφισμένη και σε ισχύ νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς και δημόσιους χώρους συνεχίζεται να γίνεται ό,τι γινόταν τις τελευταίες δεκαετίες.


Ακόμη ένας νόμος, όπως λένε πολλοί, που δεν εφαρμόζεται. Αν και το ποσοστά των καπνιστών έχει μειωθεί στη χώρα μας, το ποσοστό των παθητικών καπνιστών δεν λέει να μειωθεί.

Στατιστικά στοιχεία καταγράφουν ότι το 28% των Ελλήνων εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους, ενώ το 79% των Ελλήνων που επισκέπτονται χώρους διασκέδασης υποχρεώνονται να καπνίζουν τον καπνό των άλλων.

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί μία σκληρή μορφή βίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασκείται κυρίως σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανθρώπους με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και εργαζόμενους που υποχρεωτικά εκτίθενται σε καπνό τρίτων.

Όλα αυτά στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, το Τουρκμενιστάν αποφάσισε να προχωρήσει αρκετά βήματα παραπέρα, σε σχέση δηλαδή με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, και να γίνει η πρώτη η χώρα που θα απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα

Συγκεκριμένα, ένα νέο διάταγμα φέρεται να απαγορεύει την πώληση όλων των προϊόντων καπνού, με όσα καταστήματα δεν το τηρούν να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι περίπου 1.000 ευρώ.

Το Chrono-TM, μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα του Τουρκμενιστάν αναφέρει ότι μια μαύρη αγορά έχει ξεπηδήσει στους δρόμους της πρωτεύουσας, Ασγκαμπάτ, πουλώντας λαθραία πακέτα τσιγάρων, που κοστίζουν περίπου 6 ευρώ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Τουρκμενιστάν ελέγχονται εξ' ολοκλήρου από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, με τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα να αναφέρουν πως η χώρα της κεντρικής Ασίας είναι η τρίτη χειρότερη χώρα, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Να σημειωθεί πως, ο Ατατούρκ Οντμανόβ, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για την Προστασία της ασφάλειας μιας υγιούς κοινωνίας, «ξηλώθηκε» από το βαθμό του συνταγματάρχη πριν λίγες εβδομάδες, εξαιτίας της αποτυχίας του να μυήσει τους πολίτες σε ένα υγιές lifestyle, χωρίς τσιγάρο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου