7 Οκτωβρίου 2016

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση μετά την αποπληρωμή 1,35 δισ. στις 20/4/2017 στην ΕΚΤ

Στόχος είναι μετά την πληρωμή του ομολόγου στην ΕΚΤ και πριν τον Ιούλιο του 2017 όπου λήγει το 3ετές – τώρα ετήσιο ομόλογο – ύψους 1,87 δισεκ. ευρώ η Ελλάδα να έχει βγει στις αγορές με 3ετές ομόλογο.


Έως το τέλος του 2016 είναι πιθανό να έχει υπάρξει ένα πιο σαφές πλαίσιο μέτρων και παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος με στόχους ποσοτικούς και χρονικούς αναφέρει αξιόπιστη θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews.gr.
«Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ένταξη των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση να ενεργοποιηθούν πριν τις 20 Απριλίου του 2017 καθώς τότε θα πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει 1,35 δισεκ. στην ΕΚΤ καθώς λήγουν ομόλογα.

Ουσιαστικά μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποκλειστούν το 2017 από το 2018 και θα δούμε αν τελικά υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα.
Στόχος είναι μετά την πληρωμή του ομολόγου στην ΕΚΤ και πριν τον Ιούλιο του 2017 όπου λήγει το 3ετές – τώρα ετήσιο ομόλογο – ύψους 1,87 δισεκ. ευρώ η Ελλάδα να έχει βγει στις αγορές με 3ετές ομόλογο.
Κατά τον Μάιο ή Ιούνιο του 2017 θα εφαρμοστούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος και εκείνη την περίοδο θα βγει η Ελλάδα στις αγορές»
Με βάση την ίδια πηγή η ελληνική κυβέρνηση αναζητάει συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις για το χρέος αλλά άπαξ και το haircut έχει απορριφθεί – έχει απορριφθεί η καλύτερη λύση για το χρέος – οι διευθετήσεις θα είναι υποτυπώδεις που δεν θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον ξανανοίγει το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά πρακτικά λύση για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει.
Οι λύσεις που έχουν προταθεί είναι λύσεις παρωδία.
Η Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει το ζήτημα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές αλλά από την άλλη θα υπάρξει ένα συμβιβασμός ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει υπό κάποια μορφή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επειδή haircut δεν θα υπάρχει και επειδή δεν θα υπάρξει και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2019 θα παραμείνει ο στόχος του 3,5% είναι προφανές ότι δεσμεύσεις υπάρξουν θα έχουν μόνο ένα στόχο… εσωτερική πολιτική κατανάλωση στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς δεν θα δεχθεί ο ESM – αν και θα μπορούσε – να υπάρξει κούρεμα των δανείων.
Το ΔΝΤ πιέζει για haircut αλλά εξαιρεί από το κούρεμα τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα αστείο εμπαιγμό όλων των πλευρών.
Η Ελλάδα έχει και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους.
Το ελληνικό χρέος στα 328 δισεκ. είναι και μη διαχειρίσιμο και μη βιώσιμο.

Τι θα συμβεί στα ελληνικά ομόλογα εάν ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 

Εάν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι επενδυτές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν τις θετικές επιδράσεις μιας τέτοιας κίνησης.
Το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 θα βρεθεί στο 3,5% μέση απόδοση με εύρος 4% με 3%.
Το 10ετές που είναι και το ομόλογο αναφοράς από 8,28% θα υποχωρήσει στο 5,5%.
Τα spreads από 829 μονάδες θα υποχωρήσει στις 550 μονάδες περίπου και αναλογικά και το CDS στην 5ετία.

Πόσα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ; 

Η ΕΚΤ ως γνωστό κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα από το 2012 περίπου 23 -24 δισεκ.
Άρα δεν μπορεί να αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα, το πολύ το μέγιστο είναι 3,5 δισεκ. έως 4,2 δισεκ. για όλη την περίοδο που διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ετήσιο ομόλογο λήξης Ιουλίου 207 δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά λόγω λήξης του θα συνεχίσει η απόδοση του να υποχωρεί, ούτως ή άλλως.
Το στρατηγικό όφελος για την Ελλάδα είναι πολύ οριακό.

Υπάρχει όφελος από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Οι τιμές των ομολόγων θα ανέβουν, οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει discount ως προς τις τιμές και premium ως προς τις αποδόσεις έναντι των Πορτογαλικών ομολόγων.
Τον Ιούλιο του 2017 λήγουν πρώην 3ετή ομόλογα 1,85 δισεκ. και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα π.χ. σε ένα καλό σενάριο την Άνοιξη του 2017 θα μπορούσε να βγει στις αγορές με την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου ή reopening ή νέα έκδοση.

Τι θα συμβεί στην οικονομία αν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων έχει κυρίως σημειολογία και όχι τόσο πρακτική σημασία.
Για να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ αυτό θα σημαίνει ότι εμπιστεύεται την οικονομία, θα μειωθούν και τα CDS τα credit dufaeult swaps.
Η μείωση του ρίσκου χώρας θα δώσει μια θετική ώθηση στην αξία και των τραπεζικών και εταιρικών ομολόγων.
Οι τράπεζες εκείνη την περίοδο θα επιχειρήσουν εκδόσεις ομολόγων, ομολογιακών δανείων ή καλυμμένων ομολόγων για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου