21 Οκτωβρίου 2016

Η Τουρκία διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

Λίγους μήνες μετά την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, μία απόφαση που σόκαρε τον κόσμο του ορθόδοξου χριστιανισμού, η Τουρκία προχώρησε σε μία ακόμα κίνηση που δείχνει να προωθεί τις εξαγγελίες της να μετατρέψει το εμβληματικό σύμβολο σε τζαμί.


Την απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας, φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Η προσευχή των μουσουλμάνων μέχρι τώρα ακούγονταν δυο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφία και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δυο φορές».

Ιμάμης πήγαινε στην Αγία Σοφία όμως δεν είχε γίνει μόνιμος διορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η πρόσκληση για προσευχή γινόταν από τους μιναρέδες του ναού και ο μουεζίνης πραγματοποιούσε τη σχετική διαδικασία από μια ξεχωριστή αίθουσα και όχι από το εσωτερικό της εκκλησίας. Τον Ιούλιο, ωστόσο, η διαδικασία άλλαξε ενώ το κάλεσμα μεταδόθηκε τηλεοπτικά.


Σύμφωνα πάντως με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρακτορείο «Ανατολή» μεταδίδει την είδηση για τον διορισμό μόνιμου ιμάμη κάνοντας λόγο για οίκημα παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας, από την Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Το οίκημα που έχει χτίσει ο Μουράτ Α' αποκαλείται «Χιουνκιάρ Κασρί», δηλαδή «περίπτερο του σουλτάνου» και βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των ανακτόρων Τοπ Καπί, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Από εκεί εισέρχονταν στην Αγία Σοφία οι σουλτάνοι για να ξεκουραστούν και να περάσουν μετά στον κυρίως χώρο του ναού.

Η ισλαμική προσευχή στον χώρο αυτό, που είναι εκτός του ναού, έχει καθιερωθεί και πάλι από το 1991 και γινόταν τακτικά δύο φορές την ημέρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου