12 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα βάρη στα ακίνητα - Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις από μηχανικούς έρχονται με νέο νομοσχέδιο

Επιβαρύνσεις έρχονται για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 400-500 ευρώ σε μηχανικό που θα βεβαιώσει το αν υπάρχουν αυθαιρεσίες και θα εκδώσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά (είναι πλέον υποχρεωτικά όχι μόνο για πώληση ή ενοικίαση αλλά και για αποδοχή κληρονομιάς, γονική παροχή, παραχώρηση ψιλής κυριότητας κλπ).


Τα χαράτσια θα αυξάνονται με… γεωμετρική πρόοδο, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το ακίνητο και τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, με τους νέους νόμους σε κάθε μίσθωση (και ιδιαίτερα επαγγελματική) ο εκμισθωτής θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με:

1. Αμοιβή Ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»,

2. Αμοιβή Πολιτικού Μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων.

3. Αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

4. Αμοιβή Μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει.

Αυτό σημαίνει ότι από 400-500 ευρώ κατά μέσο όρο μπορεί και να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί.

Με αφορμή τις χθεσινές επισημάνσεις του πρωθυπουργού περί της ανάγκης να είναι δίκαιη η ανάπτυξη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητά εκ νέου την κατάργηση των ρυθμίσεων περί της «Ταυτότητας Κτιρίων» που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τον «Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου