15 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για Ολάντ: Μένει εκτός από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο Φρανσουά Ολάντ και κάθε υποψήφιος της αριστεράς θα αποκλειόταν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, σε κάθε εκδοχή.


Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για τον περιφερειακό Τύπο και την Orange που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Η δημοσκόπηση εξετάζει οκτώ σενάρια για την πρόθεση ψήφου με διαφορετικούς υποψηφίους της αριστεράς και της δεξιάς, όμως σε όλα τα σενάρια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ηττάται με μεγάλη διαφορά, με τον πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησής του, Εμανουέλ Μακρόν, να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ φθάνει να συναγωνίζεται στήθος με στήθος ακόμη και με τον υποψήφιο του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σε όλες τις εκδοχές, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο υποψήφιος της δεξιάς (ο Αλέν Ζιπέ ή ο Νικολά Σαρκοζί ή ο Μπρινό Λε Μερ) θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα.

Στην περίπτωση όπου ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήταν υποψήφιος και ο Αλέν Ζιπέ κέρδιζε τις προκριματικές εκλογές στη δεξιά, ο τελευταίος θα εξασφάλιζε ποσοστό 26% στην πρόθεση ψήφου, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (28%) και μπροστά από τον Μακρόν (16,5%), τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (10%) και τον Φρανσουά Ολάντ (9%).

Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ήταν υποψήφιος, ο Αλέν Ζιπέ θα ερχόταν πρώτος με 36%, μπροστά από τη Μαρίν Λεπέν (30%), τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (12%) και τον Φρανσουά Ολάντ (11%).

Στην περίπτωση μιας υποψηφιότητας του Σαρκοζί (και άρα με τον Φρανσουά Μπαϊρού παρόντα στον πρώτο γύρο), η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο (29,5%), μπροστά από τον Νικολά Σαρκοζί (22%). Ο Φρανσουά Ολάντ κατατάσσεται τρίτος με 13%, όσο και ο Μπαϊρού, και λίγο πάνω από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (12,5%).

Στην περίπτωση μιας υποψηφιότητας του Λε Μερ, η Λεπέν (32%) θα προπορευόταν του Μπρινό Λε Μερ (16%) και του Φρανσουά Ολάντ (14%), με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να συγκεντρώνει το 13% και τον Φρανσουά Μπαϊρού το 12,5%.

Αν ο Φρανσουά Φιγιόν κέρδιζε τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, ο πρώην πρωθυπουργός θα ερχόταν δεύτερος με ποσοστό 18,5% πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (33%), ενώ ο Φρανσουά Ολάντ θα ερχόταν τρίτος, στην ίδια θέση με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (13%).

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 912 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των Γάλλων άνω των 18 ετών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου