12 Σεπτεμβρίου 2016

Η απάντηση Τσίπρα για το "μαύρο" στα κανάλια

Με εμφανή εκνευρισμό απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τηλεοπτικές άδειες, το διαγωνισμό και το "μαύρο" στα "παλιά" κανάλια.


Η ερώτηση έγινε από τη δημοσιογράφο του Alpha, Ευαγγελία Τσικρικά, που είπε: «Μας απολύετε 600 εργαζόμενους, γιατί; Δεν δίνατε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα κανάλια; Ήταν παράνομα; Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Λέγατε κλαίγοντας ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Τώρα επέρχεται μείωση της πολυφωνίας. Τι άλλαξε;»

Τσίπρας: «Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στη δικιά σας. Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι στα χρόνια της καταστροφής, τότε που τα μη αδειοδοτημένα ΜΜΕ καταφέρονταν κατά των εργαζόμενων χωρίς έλεος. Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι. Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας, όπως ενδιαφερόμαστε και για τις 2.000 θέσεις από 4.000 θέσεις που είχαν τα ιδιωτικά κανάλια. Γι αυτούς δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί; Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Δεν κάνατε τότε κινητοποιήσεις. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στον εργαζόμενο. Θέλουμε να ρυθμιστεί το ασύδοτο τοπίο. Το δημόσιο θα έπρεπε να είχε εισπράξει 250 εκατ. σχεδόν. 27 χρόνια αρύθμιστο το τοπίο. έπρεπε να είχαν γίνει 3 δημοπρασίας μέχρι σήμερα. Αναλογιστείτε τι έχασε το Δημόσιο. Τεράστιο ποσό,  οι κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίζουν και να στηρίζονται τα ΜΜΕ. Τέσσερις άδειες γιατί τα ΜΜΕ πρέπει να είναι βιώσιμα και να ζουν από τη διαφημιστική πίτα και όχι από τη διαπλοκή.

Μεγιστοποιήσαμε τα κέρδη για το Δημόσιο.  Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην χάσει κανένας τη δοπυλειά του. Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες να αυτορυθμίζεται. Ένα από τα κυριότερα μέσα από το '90 κλείνει, το Μέγκα, οι μέτοχοι δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού. Με αδιάβλητο διαγωνισμό όμως δύο από τα προηγούμενα κανάλια κέρδισαν άδεια και δύο νέοι πήραν άδεια. Δύο φεύγουν, δύο έρχονται στην πραγματικότητα. Για εργαζόμενους: Θα δώσουμε κίνητρα αν υπάρξουν απολύσεις να προσληφθούν στους νέους παρόχους. έχουμε εξαγγείλει προγράμματα υπουργείου Εργασίας για τα 4 κανάλια να προσλάβουν τυχόν απολυμένους με επιδότηση 360 για 12 πρώτους μήνες και τους επόμενους 12 με επιδότηση εισφορών.

Όμως από εκεί και πέρα, οι εργαζόμενοι δε μπορούν να κρατούνται όμηροι από κάποιους. 

Το τζάμπα πέθανε, τι να κάνουμε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Κάποοι άλλοι μίλησαν για νταβατζιλίκι. Το νταβατζιλίκι και το αεριλίκι τελείωσε».

Ερώτηση από τη δημοσιογράφο του Star Ειρήνη Σαββοπούλου: Εμάς δεν μας κλείνει η κρίση, μας κλείνετε εσείς λόγω των τεσσάρων αδειών. Μιλήσατε για νταβατζιλίκια έχοντας απέναντι εν δυνάμει άνεργους συναδέλφους. Γιατί δε λέτε πόσα χρήματα κατέβαλαν τα κανάλια; Τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες:

Τσίπρας: «Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση. Η θέση εργασίας είναι η πιο πολύτιμη. Αυτό δεν αφορά μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα, αλλά και 1,5 εκατ. ανέργους. Λέω με ειλικρίνεια, δεν κλείνει ο σταθμός σας, δεν ξέρω αν θα κλείσει, μπορεί να εκπέμπει από αλλού, αλλά όχι από δημόσια συχνότητα χωρίς να πληρώνει. Οι ιδιοκτήτες σας δεν θέλησαν να μπουν να αγοράσουν άδειες. όσοι θέλησαν μπήκαν στο διαγωνισμό και πήραν άδειες. Κάποιοι έλεγαν ότι δε θα πάρει άδεια ο ΣΚΑΙ και πήρε πρώτος. Δε δώσαμε άδεια στους φίλους μας, ήταν αδιάβλητος. Βρισκόμαστε μπροστά ενδεχομένως σε ένα πρόβλημα σημαντικό για τον εργαζόμενο, αλλά δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από αυτό των άλλων. Δεν είναι σημαντικότερο από αυτό του ΑΛΤΕΡ και της Ελευθεροτυπίας. Μόνος μας γνώμονας το δημόσιο συμφέρον. Δε μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών. Δε μπορεί στο όνομα κάποιων θέσεων εργασίας να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση του τοπίου».

Δείτε το βίντεο:


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου