23 Ιουνίου 2016

Ήρθε η ώρα: Οι Βρετανοί στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα - Brexit ή Bremain;

Η ώρα για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφτασε.


Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 ώρα Βρετανίας (09:00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις σε αυτές θα προσέλθουν πάνω από 46 εκατ. άνθρωποι θα ψηφίσουν, αριθμός - ρεκόρ για δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Πρόκειται για το τρίτο εθνικό δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας: το πρώτο είχε διεξαχθεί το 1975, με θέμα και πάλι την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην (τότε) Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), με τους Βρετανούς να ψηφίζουν «ναι» στην παραμονή, και το δεύτερο το 2011, με θέμα την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εκλέγονται οι βουλευτές (οι Βρετανοί ψήφισαν «όχι» στην αλλαγή).

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, βασισμένη στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα αυτή θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit polls. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το 2014 μια δημοσκόπηση του YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Σκωτία προέβλεψε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η έρευνα εκείνη έδινε ποσοστό 54% κατά της ανεξαρτησίας και το επίσημο ποσοστό, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ήταν 55,3%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου