13 Ιουνίου 2016

Πρώτη στην Ευρώπη σε εθελοντές αιμοδότες η Κύπρος

Με το 7% του πληθυσμού να είναι εθελοντές αιμοδότες, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε αναλογία πληθυσμού. Είναι, επίσης, μία από τις 62 χώρες παγκοσμίως, που καλύπτει τις ανάγκες της σε αίμα, με 100% εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία.


Η παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, έχει ως φετινό σύνθημα «blood connects us all», καθώς το αίμα που προσφέρει ο αιμοδότης στον ασθενή ή τραυματία, συνδέει τους δύο ανθρώπους με ισχυρούς δεσμούς. Στόχος των εκδηλώσεων, είναι η ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όλους τους αιμοδότες για την ανυπολόγιστη βοήθεια που προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά και για να προσελκύσει νέους αιμοδότες. Για τη σημαντική αυτή μέρα, μίλησε στον «Φ» η εθελόντρια της Συντονιστικής Επιτροπής Αιμοδοσίας–Διαφώτισης (ΣΕΑΔ), κ. Ντίνα Χαρατζιά, η οποία αναφέρθηκε στην ίδρυση και την πορεία του εθελοντικού τμήματος.

Η ΣΕΑΔ, ιδρύθηκε το 1977 από τον δρα Νίκο Παυλίδη, ο οποίος είχε αναλάβει, τότε, τη θεραπευτική κλινική στο Κέντρο Θαλασσαιμίας στη Λευκωσία. Αρχικός στόχος της ΣΕΑΔ, ήταν η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης αίματος, η οποία ήταν πολύ μεγάλη, καθώς η εθελοντική αιμοδοσία έφτανε μόλις το 3%. «Μέχρι το 1977, οι ανάγκες σε αίμα των νοσοκομείων στην Κύπρο, καλύπτονταν από το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών.

Μετά την τουρκική εισβολή, πολλές οικογένειες σκόρπισαν και άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις στις τράπεζες αίματος, ειδικά σε άτομα με θαλασσαιμία, τα οποία χρειάζονταν μεγάλες ποσότητες αίματος για να κρατηθούν στη ζωή», ανέφερε η κ. Χαρατζιά. «Ξεκινήσαμε από τη Λευκωσία και στη συνέχεια επεκταθήκαμε και στις επαρχίες. Στην αρχή αντιμετωπίζαμε πολλές δυσκολίες, λόγω της άγνοιας, προκατάληψης αλλά και φόβου του κοινού για την αιμοδοσία».

Με την επιμονή, όμως, των εθελοντών και τη βοήθεια ατόμων από το περιβάλλον των ατόμων με θαλασσαιμία, έγινε δυνατή σταδιακά η πρόσβαση σε όλες τις κοινότητες της Λευκωσίας, προσεγγίστηκαν οι τοπικοί παράγοντες και οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαφώτισης, ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί για την πολύτιμη σημασία τις αιμοδοσίας. Μετά την οργάνωση της Λευκωσίας, κρίθηκε αναγκαία η οργάνωση όλων των επαρχιών της ελεύθερης Κύπρου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η ΣΕΑΔ, αποτελεί εθελοντικό τμήμα του υπουργείου Υγείας και όλα τα προγράμματα οργανώνονται υπό την αιγίδα και την έγκρισή του.

«Η προσπάθεια της ΣΕΑΔ, είναι ανεκτίμητη γιατί η προκατάληψη γύρω από την αιμοδοσία έχει πλέον εξανεμιστεί», εξηγεί από την πλευρά του ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος, Σωκράτης Μενελάου. «Η αύξηση παγκυπρίως στην προσφορά αίματος κατά την τελευταία επταετία είναι της τάξης του 12,8% κι αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι κοινωνικά. Ο Κύπριος αιμοδότης, δεν αγνοεί τις ανάγκες του συνανθρώπου του, αλλά ανταποκρίνεται και προσφέρει».

Η Κύπρος, έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ο τόπος μας, έχει τεράστιες ανάγκες αίματος, λόγω του υψηλού ποσοστού θαλασσαιμίας στον πληθυσμό, γεγονός που μας θέτει σε συνεχή εγρήγορση», τονίζει ο κ Μενελάου. Σήμερα, ωστόσο, η θαλασσαιμία έπαψε να είναι το κύριο θέμα της διαφώτισης προς το κοινό και δίδεται έμφαση στους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη αίματος στον γενικό πληθυσμό. «Ποσοστό 35% του αίματος, χρησιμοποιείται σε άτομα με θαλασσαιμία, ενώ το υπόλοιπο 65% επιστρατεύεται στις νέες θεραπείες του καρκίνου και των αιματολογικών κακοηθειών, όπως της λευχαιμίας, σε εγχειρήσεις ανοιχτής καρδίας, τραυματισμούς, παθογένειες, καθώς και στα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων».

Αφύπνιση των νέων για την αιμοδοσία

Ένας σημαντικός σκοπός της ημέρας του αιμοδότη και των εκδηλώσεων που διοργανώνονται, είναι η αφύπνιση των νέων της Κύπρου για τη σημασία της προσφοράς αίματος. Τα Κυπριόπουλα, έχουν συγκινητική συμμετοχή σε αιμοδοσίες που διοργανώνονται στα λύκεια, στα πανεπιστήμια και στα στρατόπεδα. «Μετά το 2014, όταν διοργανώθηκε η πρώτη συναυλία με αφορμή τη μέρα του αιμοδότη, οι νέοι που επισκεπτόμαστε για λόγους διαφώτισης είναι πιο ενημερωμένοι για το έργο μας», επισημαίνει ο κ. Μενελάου. Οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη θα κορυφωθούν με εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου, την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει στις 8 μεγάλη συναυλία των STAVENTO και ONIRΑMA με ελεύθερη είσοδο για όλους, στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου.  

Γράφει: Ξένια Γεωργίου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου