8 Ιουνίου 2016

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΜΜ - ΛΙΜΑΝΙΑ / Απεργιακό λουκέτο σε νοσοκομεία και σχολεία

Οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη με προσωπικό ασφαλείας, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11:00.


Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του νόμου για το ασφαλιστικό και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

Απεργούν και οι δάσκαλοι

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για σήμερα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Η ΔΟΕ κατηγορεί το υπουργείο ότι «έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση», θεωρώντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την ηγεσία του υπουργείου (εφαρμογή «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου, αύξηση του ελάχιστου αριθμού, η μετατροπή του ρόλου των Τμημάτων Ένταξης σε παράλληλη στήριξη) δείχνει τον δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην εκπαίδευση.

Επιπλέον, η ΔΟΕ χαρακτηρίζει την 8η Ιουνίου «ημέρα κινητοποίησης για την Παιδεία και την Υγεία», καθώς εκτός από την κήρυξη της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:30 μ.μ., συγκέντρωση που θα ενωθεί με την αντίστοιχη συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕΔΗΝ), για να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία μέχρι τη Βουλή.

Χειρόφρενο σήμερα σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα, θα μείνει σήμερα η Αθήνα, λόγω στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η στάση εργασίας θα επαναληφθεί την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Οι στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ έχουν, ως εξής:

  •     Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 12.00 έως 16.00
  •     Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 22.00 έως λήξη βάρδιας
  •     Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από έναρξη έως 10.00
  •     Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 21.00 έως λήξη βάρδιας
  •     Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 12.00 έως 17.00.


24ωρη απεργία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε), ανακοίνωσε 24ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8/6/2016 έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 9/6/2016. Η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει επιπτώσεις στο πρόγραμμα των δρομολογίων των αμαξοστοιχιών του βασικού άξονα και των προαστιακών γραμμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας με ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανακοίνωσή της "ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού και εκφράζει τη λύπη της για όποια ταλαιπωρία υποστεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, για τις οποίες δεν φέρει ουδεμία ευθύνη η εταιρία".

Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες μπορούν να καλούν τον τηλεφωνικό αριθμό 14511 και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις της εταιρίας στην ιστοσελίδα www.trainose.gr.

Κινητοποιήσεις στα λιμάνια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι που ζητούν δεσμεύσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΟΛΠ. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι πιθανότατα να υπάρξει κάποια απάντηση από τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει και της έγκρισης της σύμβασης παραχώρησης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Ο κ.Γεωργακόπουλος τόνισε ότι πέραν τη διαφωνίας για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, οι εργαζόμενοι θέτουν επι τάπητος το θέμα των εργασιακών σχέσεων και τη σταθερότητα στην εργασία. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο βάσιμο και νομοθετημένο, προκειμένου να μη βρεθούν κάτω από την απειλή της ανεργίας οι δεκάδες εργαζόμενοι που έχουν προσφέρει και στους δύο οργανισμούς των λιμανιών.

«Θα πρέπει να βρεθεί νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει το δεδομένο που υπήρχε μέσα από τις ρυθμίσεις του 2688/89 και από το γενικό κανονισμό εργασίας. Η εταιρεία δεν κλείνει, αλλά αλλάζει τη μετοχή της σύνθεση» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

«Καλούμε τους παραγωγικούς φορείς, τους δημάρχους, τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς που βρίσκονται σε αγωνιστική δράση να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας που με υπευθυνότητα διεξάγουμε οι εργαζόμενοι στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Διεκδικούμε κατοχυρωμένες θεσπισμένες εργασιακές θέσεις και εργασιακή σταθερότητα, που σε κάθε περίπτωση προκύπτει από το εργασιακό μας ιστορικό στον ΟΛΠ και ΟΛΘ» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών.

«Μήνες τώρα, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμευτικών, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, ιδιωτικοποιήσεων, βασικό μέλημα παραμένει η προστασία των εργασιακών σχέσεων» ανέφεραν πρόσφατα σε κοινή δήλωσή τους από την πλευρά τους οι υπουργοί Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος και Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος.

Ήδη βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης αυτών των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, είχαν τονίσει οι τρεις υπουργοί και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν στην προσπάθεια για μια δίκαιη λύση που άμεσα και μακροπρόθεσμα θα αποβεί σε όφελος όλων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου