18 Δεκεμβρίου 2015

Kάλπες στη σκιά του φλερτ των «καραμανλικών» με τον Τσίπρα

Στα άκρα φθάνει η σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία μόλις δυο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες. Σενάρια για συμπόρευση «καραμανλικών» με Τσίπρα.


Στα άκρα φθάνει η σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία μόλις δυο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες, ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για τη μελλοντική συμπόρευση τμήματος των «καραμανλικών» με τον Αλέξη Τσίπρα.

 Υπό τη σκιά των δηλώσεων των Θόδωρου Ρουσόπουλου και του Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει συνομιλήσει με τον Αλ. Τσίπρα και την «προφητεία» του πρώτου ότι ουσιαστικά η Ν.Δ. θα διασπαστεί μετά την πρωτοφανή επισήμανση πως ο Πρωθυπουργός είναι ηγέτης όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην Κ.Ο. της Ν.Δ. επικρατεί αναβρασμός.


Το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας μιας ομάδας των καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ, που συζητείται όλο και περισσότερο σε ορισμένα πολιτικά και οικονομικά γραφεία, προκαλεί την ενόχληση πάρα πολλών βουλευτών που διερωτώνται από χθες το πρωί, μετά και την συνέντευξη του Θ. Ρουσόπουλου: «Μα τι θέλουν οι καραμανλικοί; Επιζητούν την διάλυση της Ν.Δ.; Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά προκαλούν ζημιά στον ίδιο τον Καραμανλή;».

 Η εκτίμηση πολλών είναι ότι η σχετική συζήτηση περί του ενδεχομένου συνεργασίας τμήματος των «καραμανλικών» με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην πέσει η χώρα στα…βράχια, ήδη προκαλεί μεγάλο πολιτικό πλήγμα στον πρώην Πρωθυπουργό, καθώς τον εμφανίζει συνομιλητή του Αλ. Τσίπρα.

 Παράλληλα, έμπειρα κεντρικά στελέχη σημειώνουν με έμφαση και τις συνεχείς αναφορές ορισμένων καραμανλικών παραγόντων για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντάσσουν και στη συζήτησή τους και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο πολλοί επικρίνουν για το βαθμό επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου.

 Όλη αυτή η κριτική δημιουργεί και πρόβλημα στον υποψήφιο αρχηγό Βαγγέλη Μεϊμαράκη που υποστηρίζεται από τους καραμανλικούς, ενώ ο ίδιος στη σκιά της όλης συζήτησης ξορκίζει κάθε σενάριο πιθανής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει ότι αυτό είναι πολιτική συκοφαντία.

Κόντρα μεταξύ των υποψηφίων

Το σχέδιο περί συνεργασίας προκαλεί πολιτική αναφυλαξία σε πολλά στελέχη και γι’ αυτό και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Π. Παυλόπουλο, λέγοντας ότι ο «επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή» ήταν τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.


 «Ένας από τους λόγους που δεν ψήφισα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο «μαύρος» Δεκέμβρης του 2008 όταν παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε» είπε (Σταρ), ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε αργότερα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που είπε ότι δεν έχει και άδικο ο Κυρ. Μητσοτάκης.

 Αυτές οι αναφορές προκαλούν τα οργισμένα σχόλια από σκληροπυρηνικά καραμανλικά στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και υποστηρίζουν ότι τα όσα είπε κυρίως ο Κυρ. Μητσοτάκης εκλαμβάνεται ως επίθεση κατά και του Κ. Καραμανλή με εμφανή στόχο να αναδείξει επί της ουσίας τη σχέση του πρώην Πρωθυπουργού με τον Αλ. Τσίπρα.

 Έμπειρα κομματικά στελέχη λένε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα τμήμα των καραμανλικών, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στη Ν.Δ. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίες όλες αυτές οι δηλώσεις των καραμανλικών υπέρ του Αλ. Τσίπρα, αρχής γενομένης από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που χαρακτήρισε εθνάρχη τον Πρωθυπουργό.

 «Όλα γίνονται βάσει σχεδίου και οι θετικές αναφορές είναι στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας καλύτερης εικόνας για τον Τσίπρα, ώστε να έρθει πιο μαλακά και φυσιολογικά στον μέσο νεοδημοκράτη η ερχόμενη συνεργασία των καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που είναι στο αντικαραμανλικό στρατόπεδο και διαπιστώνουν την προσπάθεια αναστήλωσης του καραμανλισμού και της…πολιτικής ανάστασης του πρώην Πρωθυπουργού.

Από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να εξουδετερώσουν τη σχετική συζήτηση περί συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο Θ. Ρουσόπουλος απλά ανέφερε μια παλαιότερη συνομιλία, την παραμονή της 17ωρης διαπραγμάτευσης όπου ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να επέλθει συμφωνία. «Πέραν τούτου ουδέν» λένε.

Σε αυτό το κλίμα ο Απ. Τζιτζικώστας, διαψεύδει τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος, εάν ηττηθεί, ενώ ο Τάκης Μπαλτάκος (σ.σ. άλλοτε πανίσχυρος γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά) που τον στηρίζει και είναι μαζί με τον Μάκη Βορίδη σε καθημερινή επαφή με τον περιφερειάρχη, προαναγγέλλει διάσπαση με πυροκροτητή το σύμφωνο συμβίωσης. Η πλευρά Μεϊμαράκη μιλάει για ενότητα αλλά είναι σαφές, απ’ όσα λέγονται στο παρασκήνιο πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την ήττα, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης δεν αποκλείει τη διάσπαση της Ν.Δ.
του Στέφανου Λιγνού

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου