5 Φεβρουαρίου 2016

UNICEF: 200 εκατ. κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπέστησαν κλειτοριδεκτομή το 2015

Περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπέστησαν το 2015 κλειτοριδεκτομή, εκ των οποίων οι μισές ζουν στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF.


Η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί παραμένουν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομών στον κόσμο. Ωστόσο, το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα μειώθηκε σε 30 χώρες, κυρίως στη Λιβερία, την Μπουρκίνα Φάσο ή την Κένυα, επισημαίνει η UNICEF.

Ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τον τερματισμό της πρακτικής αυτής έως το 2030, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων που υιοθέτησαν 193 χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των 200 εκατομμυρίων θυμάτων της εν λόγω πρακτικής, τα 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα.

Στις 30 χώρες στις οποίες η πρακτική αυτή είναι πιο εξαπλωμένη, η πλειονότητα των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή πριν από την ηλικία των 5 ετών.

«Σε χώρες όπως η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί, η πρακτική αυτή είναι σχεδόν καθολική» υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία διηύθυνε τη σύνταξη της έκθεσης.

Ως εκ τούτου, το 98% των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία, το 97% στη Γουινέα και το 93% στο Τζιμπουτί.

Ο συνολικός αριθμός των 200 εκατομμυρίων θυμάτων του ακρωτηριασμού αυτού που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF ξεπερνά κατά 70 εκατομμύρια τον τελευταίο υπολογισμό του 2014, κυρίως λόγω νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ινδονησία.

«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις εθνικές προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε την εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής» υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία αναφέρθηκε ωστόσο και σε κάποιες προόδους «όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι κοινότητες» την πρακτική αυτή.

Ως αποτέλεσμα της προόδου αυτής από το 2008 περισσότερες από 15.000 κοινότητες απαρνήθηκαν την εν λόγω πρακτική, εκ των οποίων οι 2.000 πέρυσι.

Πέντε χώρες υιοθέτησαν νόμους που ποινικοποιούν την κλειτοριδεκτομή: η Κένυα, η Ουγκάντα, η Γουινέα-Μπισάου και πρόσφατα η Νιγηρία και η Γκάμπια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου