4 Φεβρουαρίου 2016

Τι «κρύβουν» οι νέες αντικειμενικές αξίες για επιδόματα και τέλη

Σημαντικά οφέλη για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σ’ όλη τη χώρα «κρύβουν» οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αφού, πλέον, μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα και ελαφρύνσεις που πριν «έχαναν» λόγω της φορολογητέας τιμής της περιουσίας τους.


Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου, στο τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, στα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, στις εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο Σχέδιο πόλης κ.λπ.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι ένα από τα κριτήρια για διάφορα επιδόματα είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων, οι φορολογούμενοι μπορούν να διεκδικήσουν βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ, αλλά και ένταξή τους στο Νόμο Κατσέλη, ενώ πριν αποκλείονταν.

Για όλα αυτά, πάντως, καθώς και για τυχόν επιστροφές φόρου σε περίπου 10.000 ιδιοκτήτες που μεταβίβασαν ακίνητο από 21 Μαΐου 2015 και μέχρι την έκδοση της απόφασης για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, αναμένονται ειδικές διατάξεις και ρυθμίσεις, καθώς οι δικαιούχοι ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων αυξάνονται, αλλά τα περιθώρια φοροαπαλλαγών και παροχών είναι στενά.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι η διαδρομή της υπουργικής απόφασης για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από την πλατεία Συντάγματος έως το Εθνικό Τυπογραφείο έκρυβε τελικά ένα …50άρικο και την απώλεια μίας ποσοστιαίας μονάδας στο ανώτατο όριο των εκπτώσεων, καθώς στο ΦΕΚ η επίμαχη ΠΟΛ.1009/18.1.2016 (Αναπροσαρμογή τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας) προβλέπει μειώσεις από 3,95% έως 19,44% και όχι από 5% έως 20,59%, ποσοστά τα οποία είχαν αρχικά εγκριθεί.

Έτσι, ενώ με το αρχικό σχέδιο που είχε εγκριθεί προβλεπόταν ότι στις περιοχές με αντικειμενική τιμή 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα γινόταν μείωση της τάξεως των 200 ευρώ και η τιμή θα υποχωρούσε κατά 5% ή κατά 200 ευρώ, στα 3.800 ευρώ το τ.μ. Τελικά, η τιμή αυτή παραμένει αμετάβλητη στα 4.000 ευρώ το τ.μ.

Επιπλέον, η τιμή 1.700 ευρώ ανά τ.μ. δεν μειώθηκε στα 1.350 ευρώ ανά τ.μ. αλλά στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ. Η μείωση περιορίστηκε από το 20,59% στο 17,65%. Αντίστοιχα, η τιμή 1.750 ευρώ ανά τ.μ. δεν μειώθηκε τελικά στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ. αλλά στα 1.450 ευρώ ανά τ.μ. Η μείωση περιορίστηκε από το 20% στο 17,14%. Ταυτόχρονα, οι νέες τιμές ανά τ.μ. έχουν ανέβει 50 ευρώ σε αρκετές άλλες κλίμακες, ενώ σε όλες τις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 600 ευρώ και πάνω από 4.000 ευρώ δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Πώς διαμορφώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου