4 Ιουλίου 2016

Αιφνιδιαστική παραίτηση Φάρατζ

Με μία «πομπώδη» ανακοίνωση για τα πεπραγμένα του έως τώρα, ο απερχόμενος επικεφαλής του ακροδεξιού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα πως προτίθεται να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματός του, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ποτέ στις φιλοδοξίες του να γίνει πολιτικός καριέρας.


«Δεν ήθελα ποτέ να γίνω καριερίστας πολιτικός» ανέφερε στη δήλωση παραίτησής του και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσα να καταφέρω τίποτε περισσότερο από αυτό (σ.σ.: που κατάφερα) στο δημοψήφισμα. Πιστεύω πως είναι σωστό να παραμερίσω και να φύγω από τη θέση του ηγέτη του UKIP».

 O Φάρατζ παραδέχθηκε ότι υπήρξε «σκληρός κάποιες φορές», αλλά «έτσι έπρεπε», ενώ εκτίμησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «χρειαζόταν έναν πρωθυπουργό του Brexit».

 Στη δήλωσή του ανέφερε ακόμη ότι το UKIP βρίσκεται σε μια πολύ καλή θέση και πως θα συνεχίσει να το στηρίζει.

 «Τώρα που πήρα πίσω πάλι τη χώρα μου, ήρθε η ώρα να πάρω πίσω τη ζωή μου» πρόσθεσε.

 Διαβάστε απόσπασμα της δήλωσής του:

 «Αποφάσισα να αποσυρθώ από αρχηγός του UKIP. Η νίκη του στρατοπέδου του ''Φεύγουμε'' στο δημοψήφισμα σημαίνει πως οι πολιτικές μου φιλοδοξίες εκπληρώθηκαν. Έδωσα αυτόν τον αγώνα γιατί ήθελα η χώρα μας να είναι αυτοδιοικούμενη και όχι επειδή ήθελα να γίνω καριερίστας πολιτικός.

 »Το UKIP βρίσκεται σε πολύ καλή θέση και θα συνεχίσω να το στηρίζω προκειμένου να λάβει ένα πολύ καλό ποσοστό (σ.σ.: στις εκλογές). Παρόλο που τώρα θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι όροι της εξόδου είναι ακόμη ασαφείς. Εάν υπάρχουν πολλά πισωγυρίσματα από την κυβέρνηση και με δεδομένο ότι το Εργατικό Κόμμα είναι αποκομμένο από το εκλογικό του σώμα, τότε το UKIP δεν έχει γνωρίσει ακόμη τις καλύτερες ημέρες του».



Ποιος είναι ο Ν. Φάρατζ

Το «Brexit» στο πρόσφατο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σήμανε τη νίκη «των ακραίων, των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών» φωνών, όπως χαρακτηρίστηκαν από το αντίπαλο στρατόπεδο, σε μια καμπάνια της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος ο Φάρατζ.

 Στην πολυετή θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο (17 συναπτά έτη) είχε δώσει το στίγμα της πολιτικής που υπηρέτησε - τις περισσότερες φορές ανεβάζοντας στο «κόκκινο» τους τόνους. Είχε προκαλέσει αρκετές φορές το κοινό αίσθημα με τον δηκτικό του λόγο ενάντια στο ευρώ αλλά και κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν γένει.

 Ο Φάρατζ έχει αυτοχαρακτηριστεί, πάντως, ως «φιλελεύθερος» και «συντηρητικός».

 Τα απογοητευτικά ποσοστά του UKIP στις εκλογές του 2015 στη Μ. Βρετανία οδήγησαν σε παραίτηση τον Φάρατζ, για να αναλάβει αμέσως μετά εκ νέου τα καθήκοντά του στο ίδιο πόστο!

 Προήλθε από τους κόλπους των Συντηρητικών, απ' όπου έφυγε το 1992 μετά την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχ.

 Εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 1999 για τη νοτιοανατολική Αγγλία και παρέμεινε έως σήμερα στη θέση αυτή. Έχει γερμανικές ρίζες, ενώ ο πατέρας του υπήρξε χρηματιστής στο City του Λονδίνου.

 Σπούδασε στο κολέγιο Dulwich, όπου φοίτησαν μαθητές που προέρχονταν από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα στο νότιο Λονδίνο. Τελειώνοντας το σχολείο, αποφάσισε να μην πάει στο πανεπιστήμιο αλλά αντίθετα να εργαστεί στο City του Λονδίνου, κάνοντας εμπορικές συναλλαγές στο London Metal Exchange.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου