11 Οκτωβρίου 2016

Ισόβια στον πατέρα της Άννυ και τον φίλο του για το φρικτό έγκλημα

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ ο πατέρας της Στάνισλαβ Μπαρκατζίεβ ή Σάββας και ο φίλος του Ναζίφ Αχμέντοβ γνωστός ως Νικολάι. Το δικαστήριο, ομόφωνα, τους έκρινε ένοχους χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό για την αποτρόπαια δολοφονία αλλά και τον τεμαχισμό του παιδιού το Πάσχα του 2015.


Η μητέρα της Άννυ καταδικάστηκε, κατά πλειοψηφία, σε κάθειρξη 6 ετών, δηλαδή το ελάχιστο της ποινής που προβλέπεται για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Δυο δικαστές και μια ένορκος μειοψήφησαν καθώς είχαν την άποψη πως έπρεπε να επιβληθεί στην κατηγορούμενη κάθειρξη 8 ετών. Το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της μέχρι το Εφετείο και της επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών έχει ως εξής:

Στον πατέρα του παιδιού, Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ ή Σάββα, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, ποινή φυλάκισης δύο ετών για την περιύβριση νεκρού, δύο ετών για την πράξη της παράνομης οπλοχρησίας και ενός έτους για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.

Στον Νασίφ Αχμέντοφ (Νικολάι) επιβάλλεται ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και από δύο χρόνια φυλάκισης για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού και της παράνομης οπλοχρησίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη Δημητρίνα Μπορίσοβα, επιβολή εξαετούς κάθειρξης για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3, με τους τρεις μειοψηφήσαντες δικαστές (δύο τακτικοί και μία ένορκος) να εκφράζουν την άποψη για επιβολή οκταετούς κάθειρξης.

Στον τέταρτο κατηγορούμενο, ιδιοκτήτη του διαμερίσματος της Μιχαήλ Βόδα, επιβλήθηκε φυλάκιση 12 μηνών για ψευδορκία.

Αναλυτικά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορούμενους τις εξής ποινές:

-Στάνισλαβ Μπαρκατζίεβ ή Σάββας: Ισόβια και 3,5 χρόνια για την δολοφονία και τον τεμαχισμό της μικρής και τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία. Το δικαστήριο αποφάσισε την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και διατάσσει την  απέλαση του μετά την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε και του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα για 10 έτη.

- Ναζίφ Αχμέντοβ ή Νικολάι: Ισόβια και 3 χρόνια  για την δολοφονία και τον  τεμαχισμό της 4χρονης και για παράνομη οπλοκατοχή. Επιπλέον το δικαστήριο αποφάσισε την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και διατάσσει την  απέλαση του μετά την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε και του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα για 10 έτη.

- Δημητρίνα Μπορίσαβα: 6 έτη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Η υπεράσπιση της μητέρας της Άννυ ζήτησε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση αίτημα με το οποίο συμφώνησε και η εισαγγελέας της έδρας. Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και χρειάστηκε περίπου μια ώρα για να αποφασίσει η ποινή της  κατηγορούμενης να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Το δικαστήριο της επέβαλε περιοριστικούς όρους και είναι υποχρεωμένη να εμφανίζεται και φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα ενώ της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

- Δ. Γουργούρης: φυλάκιση 1 έτους, με αναστολή, για το αδίκημα της ψευδορκίας .

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως η μητέρα της Άννυ ζήτησε από το δικαστήριο να της επιστραφούν τα παιχνίδια της μικρής που είχαν κατασχεθεί. «Έχουν συναισθηματική αξία» είπε ο συνήγορος της.

«Από κοινού διέπραξαν το έγκλημα»

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, νωρίτερα, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αποφάνθηκε πως οι δυο κατηγορούμενοι από κοινού διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού χωρίς τη συμμετοχή αγνώστου δράστη.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (4-3) ,και παρά την πρόταση της εισαγγελέως, έκρινε ένοχη την μητέρα της Άννυ Δημητρίνα Μπορίσοβα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου και δυο ένορκοι είχαν την άποψη πως η κατηγορούμενη έπρεπε να κηρυχθεί αθώα. Οι δικαστές ομόφωνα απάλλαξαν την γυναίκα για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Δημητρίνα Μπορίσοβα ζήτησε να αναγνωριστεί στην εντολέα του το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων ενώ αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του ότι το δικαστήριο δίκασε «για το επάγγελμα της και όχι για την πράξη όπου έκανε». «Για να συμμαζευτεί η απόφαση είναι υποχρεωτική η αναγνώριση ελαφρυντικού», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Δημητριάδου, η οποία στην πρόταση της είχε εισηγηθεί την απαλλαγή της μητέρας της Άννυ, ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών. «Να δεχτείτε ότι πήγε στην Γερμανία για να δώσει μια προοπτική σε αυτή και το παιδί της».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα δεν ζήτησε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό αφήνοντας το στην κρίση του δικαστηρίου.

Αντίθετα, η υπεράσπιση του Νικολάι ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της έμπρακτης μεταμέλειας γιατί, όπως είπε, «βοήθησε στην εξιχνίαση του εγκλήματος».

«Ψυχροί και αμετανόητοι»

Η εισαγγελέας, ωστόσο, πρότεινε να μην αναγνωριστεί στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό χαρακτηρίζοντας του «αμετανόητους ψυχρούς και ψύχραιμους».

«Και οι δυο εκδίδονται επί χρήμασι με ομόφυλούς τους και δεν άσκησαν ποτέ ένα επάγγελμα στη ζωή τους. Πως να προτείνω το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου; Να πω ότι ασκούσαν έργο προσφοράς; Είναι αμετανόητοι, ψυχροί, ψύχραιμοι και εκτέλεσαν ψυχρά την πράξη», επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός.

Ένοχος κρίθηκε από το δικαστήριο για ψευδορκία και ο ηλικιωμένος ο οποίος είχε φιλοξενήσει τους γονείς της Άννυ.

Το δικαστήριο, τελικά, δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό απορρίπτοντας όλα τα σχετικά αιτήματα. Σημειώθηκε και πάλι μειοψηφία σε ότι αφορά το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών που ζητήθηκε από την υπεράσπιση της μητέρας τους Άννυ καθώς τρία μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι πρέπει να της αναγνωριστεί.

«Η ελάχιστη ποινή»

Η εισαγγελέας Μαρία Δημητριάδου όταν κλήθηκε να προτείνει επί των ποινών εισηγήθηκε να επιβληθεί στο Σάββα ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, φυλάκιση 2 ετών για την περιύβριση νεκρού, 2 χρόνια για παράνομη οπλοχρησία και 15 μήνες για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία. Τις ίδιες ποινές πρότεινε η εισαγγελέας και για τον συγκατηγορούμενό του Νικολάι.

Για την μητέρα της Άννυ η εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των 6 ετών για το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. «Είναι η ελάχιστη που προβλέπεται» είπε προς το δικαστήριο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα αυτεπάγγελτα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και των βασανιστηρίων, μετά από καταγγελίες του Σάββα για βιαιοπραγίες σε βάρος του από αστυνομικούς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου