6 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΗΛΩΤΟ ΧΡΗΜΑ: «Δηλώστε και σώστε τα μισά»

Όποιος αποκαλύπτει οικειοθελώς μη φορολογημένα κεφάλαια θα τα νομιμοποιεί με βαρύ φόρο έως 60% και θα απαλλάσσεται από ποινικές διώξεις. Πώς θα κλιμακώνεται ο συντελεστής του φόρου ανάλογα με την υπόθεση. Αυτόματη κατάσχεση του συνόλου της περιουσίας και φυλάκιση για όσους δεν συμμορφωθούν.


Σε «διπλό ταμπλό» κινείται νομοθετικά η κυβέρνηση για να φέρει έσοδα στα ταμεία μέσα από αδήλωτα κεφάλαια που φοροδιαφεύγουν, αλλά και αξιοποιώντας υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σημαντικά κονδύλια (και ακίνητα) που έχουν δεσμευθεί από εγκληματικές ενέργειες και παραμένουν για καιρό αναξιοποίητα. Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που παρακινεί όποιον έχει «ξεχάσει» να γνωστοποιήσει εισοδήματα εντός ή εκτός της χώρας, να το κάνει σύντομα, προσφέροντάς του περίπου ως κίνητρο το «δήλωσε τα αδήλωτα για να 'χεις τα μισά» (τουλάχιστον), αφού θα παρακρατείται από τις φορολογικές αρχές ένα ποσοστό κινούμενο από 35 ή 40% μέχρι το πολύ 50%, εφόσον προβεί σε οικειοθελή αποκάλυψη.


Το ίδιο περίπου διάστημα θα προωθηθεί και νομοσχέδιο με το οποίο το κράτος θα αναλαμβάνει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που δέσμευσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος κ.λπ. κατά τη διερεύνηση εγκληματικών πράξεων (π.χ. για εξοπλιστικά προγράμματα), για να χρησιμοποιηθούν σε κοινωφελείς σκοπούς ή να «κλείσουν τρύπες», ποσά πάνω από 1 δισ. που μένουν αναξιοποίητα «στο συρτάρι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από μακρές συζητήσεις και διαφωνίες από τμήμα των θεσμών, δόθηκε προχθές το «πράσινο φως» για την προώθηση του νομοσχεδίου με την παροχή κινήτρων προς τους κατόχους των αδήλωτων κεφαλαίων, ώστε να λειτουργήσει στην πράξη αποτελεσματικότερα η οικειοθελής αποκάλυψή τους.

Για μεγάλο διάστημα κάποιοι από τους εκπροσώπους των θεσμών επέμεναν ότι θα πρέπει να πληρώνεται το σύνολο του κεφαλαίου με τα φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις και να προχωρά παράλληλα και η διαδικασία δίωξης, κάτι που τελικά κρίθηκε ότι δεν θα αποδώσει άμεσα καρπούς (άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας Ν. Μπόργιανς, παραδίδοντας τη γνωστή λίστα, είχε υποστηρίξει την παροχή κινήτρων για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα).

Ετσι, όποιος το δηλώσει, θα σώσει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου, αφού θα κληθεί να πληρώσει το πολύ έως 50%, ποσοστό που θα προσδιορίζεται από μια σειρά παραμέτρων που σχετίζονται με το ύψος του ποσού, το χρονικό διάστημα που παρέμενε αδήλωτο, τη φορολογική μεταχείριση που υπήρχε τη συγκεκριμένη περίοδο, το αν επιβαρυνόταν με ΦΠΑ (π.χ. προερχόταν από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος) κ.λπ.

Αν η δήλωση έρθει καθυστερημένα, αφού κάποιος έπεσε στην «τσιμπίδα» του νόμου, θα παρακρατείται ποσοστό έως 60%, ανάλογα με το στάδιο της σχετικής αποκάλυψης (κατά τον έλεγχο ή εν όψει δίκης κ.λπ.).

Οσοι δεν επωφεληθούν να κάνουν οικειοθελώς δήλωση μέσα στις νόμιμες προθεσμίες και εντοπιστούν αργότερα να φοροδιαφεύγουν, θα απειλούνται με αυτόματη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και φυλάκιση.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου