24 Σεπτεμβρίου 2016

«Βόμβες» από τη Βελκουλέσκου -Το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων & αφορολόγητου

Για πόλεμο ετοιμάζεται να κατέβει το ΔΝΤ στην Αθήνα, καθώς η Ντέλια Βελκουλέσκου, παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Παρασκευής, τα βασικά σημεία της Εκθεσης για την ελληνική οικονομία, έριξε τέσσερις βόμβες.


Κατ' αρχάς, στο δημοσιονομικό πεδίο, αν και σημείωσε ότι έγιναν πολλά, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, για να γίνει πιο φιλικό στην ανάπτυξη. Τι ζητάει το Ταμείο;

  1. Μικρότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά σε διευρυμένη φορολογική βάση. Σύμφωνα με την Ντέλια Βελκουλέσκου αυτή τη στιγμή απαλλάσονται από τη φορολογία το 50% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι περίπου 8%. Στην ουσία το Ταμείο επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, υποστηρίζοντας ότι η υπερφορολόγηση λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη δηλωμένη εργασία και ενισχύει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
  2. Μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Το Ταμείο θεωρεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς ρίχνει το βάρος μόνο στους εργαζόμενους και στις μελλοντικές συντάξεις.
  3. Εφαρμογή των διατάξεων για την είσπραξη φόρων και οφειλών, βάζοντας βέτο σε νέες ρυθμίσεις οφειλών γενικής εφαρμογής. 


Η δεύτερη βόμβα σημάδεψε το πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, που σύμφωνα με το Ταμείο έχουν μείνει πίσω και λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάκαμψη. Ειδικά όσον αφορά στα εργασιακά, αν και παραδέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι σήκωσαν το βάρος της προσαρμογής και αναγνώρισε ότι δικαιολογημένα αντιστέκονται σε νέες αλλαγές, υπέδειξε την ανάγκη νέων παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Η τρίτη βόμβα έπεσε στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε αδύναμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία χωρίς να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας πιο ενεργές πολιτικές. Όσον αφορά στα capital controls πρότεινε έναν οδικό χάρτη με προαπαιτούμενα για την άρση τους.

Η τέταρτη βόμβα έπεσε στις προβλέψεις της Αθήνας και των Ευρωπαίων, για ταχεία ανάκαμψη από φέτος κιόλας. Το ΔΝΤ αντιθέτως βλέπει στασιμότητα, ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το 2017 και αδύναμες προοπτικές μακροπρόθεσμα, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου