29 Μαρτίου 2016

Τα 6+1 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πριν κοιμηθείς

Αν υποφέρεις από αϋπνίες, τότε σταμάτα να κάνεις τα παρακάτω πράγματα πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι.


Η αυπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα , η οποία δεν αποτελεί μια διαταραχή από μόνη της, καθώς συνήθως αποτελεί σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος. Όταν κάποιος υποφέρει από αυπνία, αδυνατεί να κοιμηθεί τις ώρες που χρειάζεται για να ξυπνήσει νιώθωντας ανανεωμένος.

Καθένας από εμάς, χρειάζεται διαφορετική ποσότητα ύπνου γι’αυτό και η αυπνία ορίζεται κυρίως από την ποιότητα του ύπνου και το πώς αισθανόμαστε αφού ξυπνήσουμε παρά από τον αριθμό των ωρών που κοιμόμαστε ή το πόσο γρήγορα κάνουμε ν’αποκοιμηθούμε.

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του οργανισμού. Ένα είναι παρατεταμένη μπορεί τα οργανικά προβλήματα να ενταθούν. Η έλλειψη ύπνου μπορεί ακόμη και να οδηγήσει και σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί ακόμη και να ευθύνεται για κάποια μορφής κατάθλιψη.

Για να αποφύγεις όλα αυτά, κόψε τις παρακάτω συνήθειες.

1. Μην χρησιμοποιείς το κινητό, το λάπτοπ ή οποιοδήποτε άλλο gadget
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως τι φως από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή αποτρέπει τον εγκέφαλο από την παραγωγή μελατονίνης, της ουσίας που δημιουργείται όταν ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι είναι νύχτα και σε βοηθά να κοιμηθείς.

2. Μην πάρεις υπνωτικά χάπια
Μην παρασυρθείς και αναζητήσεις λύση για το βασανιστικό πρόβλημα σε υπνωτικά χάπια, το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό σου και όχι να τον βοηθήσουν. Τα περισσότερα χάπια προκαλούν απώλεια μνήμης, πόνους στα άκρα και εθισμό.

3. Μην καταναλώνεις αλκοόλ
Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς τότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσεις να βγάλεις τον εαυτό σου νοκ αουτ με τη βοήθεια του αλκοόλ. Το πιο πιθανό είναι να μεθύσεις και να παραμείνεις ξύπνιος, χωρίς να καταφέρεις να ξεκουραστείς.

4. Μη δουλεύεις στο κρεβάτι σου
Οι ειδικοί συνιστούν να μην εργάζεσαι στο κρεβάτι σου ή και στο δωμάτιό σου. Αυτός ο χώρος είναι ιερός, φρόντισε να τον προστατεύσεις και να μην αφήσεις τη δουλειά να μπει στο κρεβάτι σου, διαφορετικά στο υποσυνείδητό σου το δωμάτιο και το κρεβάτι θα συνδέονται με την  εργασία.

5. Μην καταναλώνεις καφέ μετά τις 5
Ακόμα και αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς καφές, πρέπει να "εκπαιδεύσεις" τον οργανισμό σου να μην καταναλώνει το αγαπημένο σου ρόφημα, τουλάχιστον 6 ώρες πριν πέσεις για ύπνο.

Η καφεΐνη μπορεί να σου στερήσει έναν χαλαρωτικό και ξεκούραστο ύπνο.

6. Μην καταναλώνεις  παχυντικά τρόφιμα
Οι έρευνες αναφέρουν πως η κατανάλωση ενός παχυντικού τροφίμου, όπως τα γλυκά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του ύπνου. Αυτό γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα παρέχουν περιττή ενέργεια στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν έχεις λιγούρες προτίμησε ένα φρούτο.

7. Μη γυμνάζεσαι
Όταν δεν έχεις χρόνο να γυμναστείς και αποφασίζεις να το κάνεις λίγο προτού κοιμηθείς, τότε καταστρέφεις και τις πιθανότητες ενός άμεσου και ποιοτικού ύπνου.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν γυμνάζεσαι λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι οι σφυγμοί αυξάνονται και ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση έντασης, κάτι που φυσικά δεν σε βοηθά να χαλαρώσεις και να πέσεις στην αγκαλιά του Μορφέα.

Αντίθετα, για να χαλαρώσεις και να διώξεις το στρες μπορείς να κάνεις κάποιες απλές ασκήσεις yoga.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου