21 Μαρτίου 2016

Ξεπέρασαν τους 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ο καταγεγραμμένος αριθμός προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 50.000, ενώ η Ειδομένη εμφανίζει νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 13.250 άτομα.


Αλματώδη αύξηση σημειώνουν οι προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα νησιά, ενώ τη Δευτέρα ο καταγεγραμμένος αριθμός που δίνει το Συντονιστικό της κυβέρνησης έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 50.000, δείχνοντας 50.411 πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός την Κυριακή ήταν 48.141, ενώ το Σάββατο ήταν 47.536.  


Παρά το γεγονός ότι και τυπικά η συμφωνία με την ΕΕ έχει τεθεί σε συμφωνία από χθες Κυριακή, οι ροές από την Τουρκία προς τα νησιά δεν έχουν σταματήσει. Μόνο στην Μυτιλήνη έφτασαν χθες μέσα σε λίγες ώρες 875  άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία από τις αρχές του νησιού, ενώ η συνοπτική κατάσταση που δίνει η κυβέρνηση κάνει λόγο για νέες αφίξεις στα νησιά, κυρίως Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Μεγίστη που φτάνουν τις 1662.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει από τα νησιά τους πρόσφυγες με προορισμό τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ωστόσο η Ειδομένη εμφανίζει νέο ρεκόρ, φτάνοντας επισήμως τα 13.250 άτομα, σε σχέση με 10.500 που ήταν το Σάββατο. Σημειώνεται ότι η αστυνομία σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς σχεδιάζει να μεταφέρει με πούλμαν τους περίπου 14.000 μετανάστες από την Ειδομένη στους χώρους φιλοξενίας όλης της χώρας.

Συνολικά από τους 50.411 που καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας, οι 5.538 είναι στα νησιά, οι 13.711 στην Αττική και 28.593 στην βόρεια Ελλάδα.

Η συνοπτική κατάσταση



Αφίξεις στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 07:30 περίπου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο.    Στο λιμάνι της Ελευσίνας αναμένεται να καταπλεύσει επίσης περίπου στις 8 το πρωί το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται 4.400 μετανάστες και πρόσφυγες. Τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο φιλοξενία στο Σχιστό αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στα πλαίσια της περιοδείας του έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

Μυτιλήνη

12 βάρκες έφτασαν μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής σε ακτή κοντά στο αεροδρόμιο στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της αποβίβασης ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ ένας δεύτερος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το ταξίδι. Πέθανε μέσα στη βάρκα πιθανολογείται από ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το politisxios.gr χθες το απόγευμα έφθασαν στο λιμεναρχείο της Χίου οι πρώτοι έξι Τούρκοι αξιωματικοί-παρατηρητές οι οποίοι θα επιβλέπουν για λογαριασμό της γειτονικής χώρας τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Χθες μεταφέρθηκαν 4000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε Καβάλα, Βόλο, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα και Λαύριο.

Eνταση από τους πρόσφυγες στα Γιάννενα

Προβλήματα και ένταση δημιουργήθηκε στο παλαιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά, όπου έφτασαν 1.167 πρόσφυγες, από τον Πειραιά, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για την ακαταλληλότητα του χώρου. Αρκετοί πρόσφυγες υποστήριξαν πως ο χώρος είναι ακατάλληλος, χωρίς θέρμανση και χωρίς επαρκή ηλεκτροφωτισμό, με κάποιους, μάλιστα, να επιθυμούν την επιστροφή τους στην Αθήνα. Εκεί, βρίσκονται οι οικογένειές του και οι συγγενείς τους συγγενείς, τους οποίους δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν, γιατί οδηγήθηκαν κατ ευθείαν από τα πλοία στα λεωφορεία. Οπως αναφέρουν οι ιατροί, δεκάδες παιδιά είναι άρρωστα, ενώ ορισμένοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ιωαννίνων.

Δυο κοριτσάκια νεκρά στη Ρω 

Εν τω μεταξύ νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια. Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου