4 Νοεμβρίου 2017

Σαν σήμερα – 4 Νοεμβρίου

1922… Ο Αγγλος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε. Ο Κάρτερ, ως επιστήμονας, τον απέρριψε από την πρώτη στιγμή.


1944…. Οι Σύμμαχοι ανακοινώνουν ότι, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Ναζί. Ολοκληρώνεται η εκκένωση της ηπειρωτικής Ελλάδας από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945.

1961…. Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, στις οποίες καταγγέλθηκε ότι «ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα». Ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

1979… Ιρανοί ισλαμιστές καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και κρατούν ομήρους 63 Αμερικανούς για 444 μέρες. Οι εισβολείς, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, ζητούν από τις ΗΠΑ να στείλουν τον πρώην Σάχη πίσω στο Ιράν για να δικαστεί. Η κρίση που ξεσπά σφραγίζει οριστικά το μέλλον του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ.


1996…. Τραγικό δυστύχημα στο θαλάσσιο χώρο έξω από το Βαθύ της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος “Κωστάκος” του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο “Σάμαινα”. Από το σφοδρό εμβολισμό σκοτώνονται ακαριαία 4 υπαξιωματικοί, ενώ η πυραυλάκατος κόβεται στα δύο και βυθίζεται μέσα σε 10 λεπτά χωρίς να χάσει τη ζωή του κανένας άλλος από το πλήρωμα των 50 και πλέον ανδρών.


2008…. Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του Τζον Μακέιν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου