14 Αυγούστου 2016

Το βαρύτερο πλοίο του κόσμου σαλπάρει για δοκιμές (video)

Το Σάββατο το πλοίο με το μεγαλύτερο εκτόπισμα στον κόσμο σάλπαρε από το Ρότερνταμ για θαλάσσιες δοκιμές.


Το Pioneering Spirit, ένα πλοίο μετακίνησης-τοποθέτησης βαρέων εξαρτημάτων ολοκλήρωσε το σύστημα ανέγερσής του την περασμένη βδομάδα και σάλπαρε στις 6 Αυγούστου για μια σειρά θαλάσσιων δοκιμών. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου, η εταιρία Allseas, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν δοκιμές όλον τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων μετακίνησης και τοποθέτησης σε διάφορες θαλάσσιες συνθήκες.

Η Allseas αγόρασε τον υποστηρικτικό σκελετό και την μόνωση της ανενεργής αποβάθρας North West Hutton της ΒΡ για τις ανάγκες των δοκιμών, μια κατασκευή 5.500 τόνων την οποία το πλοίο πρόκειται να ανυψώσει και να κατεβάσει για τις δοκιμές του. Οι ανυψώσεις θα ελέγξουν το σύστημα ενεργού αντιστάθμισης κίνησης, ένα σημείο κλειδί για την ικανότητά του να ανυψώνει τεράστιες πλατφόρμες χωρίς να προκαλεί ζημιές από την επαφή και τις κινήσεις.

Μετά την τελική δοκιμή και προσαρμογή, θα κατευθυνθεί προς την κινητή υπεράκτια μονάδα παραγωγής Yme της Repsol, η οποία προορίζεται για μετακίνηση. Έπειτα θα επιστρέψει στο Ρότερνταμ για την τοποθέτηση τεσσάρων επιπλέον ανυψωτικών δοκών στους πλωτήρες του, οι οποίες θα χρησιμοποιούν για τη μετακίνηση της πλατφόρμας Brent Delta της Royal Dutch Shell. Τα έξαλα Brent Bravo, Brent Alpha και Brent Charlie θα ακολουθήσουν κατά τα επόμενα χρόνια.

Το Spirit είναι μοναδικό ως προς την ικανότητά του να ανυψώνει βαριά συγκροτήματα εξάλων με μία κίνηση, μια προσέγγιση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην παράκτια βιομηχανία έως και 12 δις δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, καθώς δεν θα είναι αναγκαία η αποσυναρμολόγηση των εξαρτημάτων στην θάλασσα. Ακόμα και πριν την ολοκλήρωσή του, το πλοίο αξίας 2,8 δις δολαρίων εξασφάλισε συμβόλαια παροπλισμού πλοίων με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.

Έχει επίσης συνάψει συμφωνίες για την τοποθέτηση τριών εγκαταστάσεων βαρέων τμημάτων στο Johan Sverdrup, την πιο ελπιδοφόρα παράκτια περιοχή πετρελαιοποηγών της Νορβηγίας εδώ και χρόνια.

Πέρα από τον εξοπλισμό για τις ανυψώσεις εξάλων, είναι το πλοίο με την μεγαλύτερη δυνατότητα κατασκευής υποβρύχιων σωληνώσεων στον κόσμο, προσφέροντας έναν ακόμα τρόπο παραγωγής κέρδους για την ιδιοκτήτρια εταιρία.

Το Spirit είναι ένα γιγάντιο πλοίο, αλλά η Allseas ήδη σχεδιάζει την κατασκευή ενός ακόμα μεγαλύτερου διάδοχου, του Amazing Grace, σχεδιασμένο για να ανυψώνει έξαλα έως και 72.000 τόνων.

Παρακολουθήστε video από την αναχώρηση του πλοίου:



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου