10 Δεκεμβρίου 2015

ΕΣΥ: Είδος προς εξαφάνιση οι τραυματιοφορείς

Mεγάλα νοσοκομεία, όπως το Αττικόν διαθέτουν μόλις 20 τραυματιοφορείς έναντι 70 που απαιτούνται.


«Είδος» προς ....εξαφάνιση είναι πλέον οι τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι στο ΕΣΥ σήμερα εργάζονται περί τους 1.000 τραυματιοφορείς όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν 3.500. Έτσι, μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Αττικόν διαθέτουν μόλις 20 τραυματιοφορείς έναντι 70 που απαιτούνται.

Χωρίς προσλήψεις αλλά με συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις, έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία να δουλεύουν χωρίς τραυματιοφορείς. Οι εικόνες γιατρών, συνοδών ασθενών και σεκιουριτάδων που διακινούν ασθενείς με καροτσάκια και φορεία, είναι καθημερινές, αλλά η έλλειψη τραυματιοφορέων προκαλεί πια φανερά προβλήματα συμφόρησης στα νοσοκομεία.


Ασθενείς "λιμνάζουν" σε κλινικές καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού. Τμήματα όπως τα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, οι μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοδοσίας, οι μονάδες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και εντατικής θεραπείας, καθυστερούν να εξυπηρετήσουν άλλα περιστατικά όταν οι ασθενείς δεν παραλαμβάνονται εγκαίρως. Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν συχνά δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και εντάσεις με αποτέλεσμα διαπληκτισμούς και χειροδικίες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σημαντικός είναι και ο κίνδυνος υγείας για τους τραυματιοφορείς λόγω της βαρύτητας του επαγγέλματος, που προξενεί χρόνια προβλήματα, όπως είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,  ισχυαλγίες,  τενοντίτιδες και  βουβωνοκήλες, που μειώνουν συχνά τον ενεργό αριθμό των συναδέλφων.

Οι τραυματιοφορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν ενίσχυση του προσωπικού με άμεση πρόσληψη μόνιμων μεταφορέων ασθενών, «ώστε να μην θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών στις εισόδους των νοσοκομείων και να μπορούμε να επιτελέσουμε ορθά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά μας, προσφέροντας  καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες στους ασθενείς».  

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.  η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων προκηρύσσει 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 15 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 11.00.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου